• Gold

Altensis'in Verdiği Hizmetler

Commissioning, Enerji Modellemesi, LEED Danışmanlık

Proje Sahibi Schneider Electric Kapalı Alanı 37.500 m2
Projenin Yeri Çayırova, Kocaeli Sertifika Tipi LEED NC

Altensis'in Verdiği Hizmetler

Commissioning, Enerji Modellemesi, LEED Danışmanlık

Proje Sahibi Schneider Electric
Projenin Yeri Çayırova, Kocaeli
Kapalı Alanı 37.500 m2
Sertifika Tipi LEED NC

Schneider Elektrik’in Taysad OSB’deki yeni trafo fabrikası Schneider’in ilk dünyadaki LEED Gold sertifikalı binası oldu.

Eylül 2011’de Altın seviyesinde LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikası ile ödüllendirilen fabrika binası Schneider’in enerji verimliliği alanındaki çalışmalarını tamamlar nitelikte tasarlandı ve inşa edildi. ASHRAE enerji verimliliği standardına göre %22 daha verimli olması tasarlanan binada yaklaşık 1.000 noktadan kontrol sağlayan gelişmiş otomasyon sistemi ile binanın değişen iç ve dış koşullara bağlı olarak otomatikman enerji verimliliği sağlaması ve kullanılan enerjinin birçok noktadan izlenerek devamlı verimlilik artışına açık olması sağlandı. Seçilen mekanik ekipmanlar yine ASHRAE standardındaki minimum verimlilik değerlerinin üzerinde seçilerek enerji verimliliği en üst noktaya taşındı. Aydınlatma sisteminde kullanılan varlık sensörleri, T5 ve LED tipi ampüller ve gün ışığından faydalanılması sayesinde iç ve dış aydınlatma toplamında standarda göre %36’lık verim sağlandı. Gün ışığından gerek ofisler gerekse de üretim alanında maksimum seviyede yararlanılırken, yüksek performanslı cam, cephe ve ışıklık sistemleri ile enerji tasarrufu sağlandı.

Çalışanların sağlığı için taze hava oranları da standartların üzerinden tutuldu. Ayrıca, trafo imalatına özel geliştirilen havalandırma sistemi ile imalattan kaynaklı havaya yayılan partikül sayısı OSHA (Ocupational Safety and Health Administration) limitlerinin onda birine indirildi. Buna ek olarak inşaatta kullanılan yapı kimyasalları insan sağlığına zarar vermeyecek tiplerden seçildi.

Schneider fabrikasında su verimliliği de yeşil bina tasarımının önemli bir parçası oldu. Geniş çatıdan toplanan yağmur suyu, özel filtreleme sisteminden geçirilerek içme suyu kalitesinde bina içinde kullanılmasıyla senede yaklaşık 3.600 m3’lük su tasarrufu sağlanıyor. Buna ek olarak pissu arıtma sisteminden de elde edilen yaklaşık 2.000 m3 su peyzaj sulamasında kullanılıyor.

Çalışanlarının %88’inin şirket tarafından ücretsiz temin edilen servislerle işe gelmeleri sağlanarak hem çalışanların güvenli bir şekilde seyahat etmeleri, hem de CO2 salınımlarının azaltılması hedeflendi.

İnşaat sırasında uygulanan atık yönetimi politikası ile 138 ton atık çöpe değil geri dönüşüme gönderildi. Ayrıca seçilen inşaat malzemelerinin yarısından fazlasının Türkiye sınırlarında üretiminin yapılması ve hammaddesinin temini sayesinde hem nakliyeden kaynaklı karbon emisyonu azaltıldı, hem de ülke ekonomisine katkı sağlandı.

Özetle, Schneider Elektrik’in yeni trafo fabrikası her açıdan örnek olabilecek bir yeşil bina olarak hem çevremize, hem de ülkemize faydalar sunmaktadır.