Belediyelere Kentsel Dönüşüm Desteği Geliyor

Belediyelere, kentsel dönüşümde daha aktif bir rol almaları için finansal destek verilecek. Buna göre belediyeler, İLBANK üzerinden sıfır faize yakın krediler temin edebilecek. Yeşil mahalle ve yeşil kent kriterleri bu kapsamda öne çıkarılmalı.

Dünya Gazetesi, 24.01.2017

İller Bankası (İLBANK) Yönetim Kurulu Başkanı Mücahit Demirtaş, Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması için belediyelere ilk defa sıfıra yakın faiz oranında, uzun vadeli kredi desteği sağlanacağını açıkladı. Demirtaş, ayrıca bundan sonra içme suyu, arıtma, kanalizasyon gibi alt yapı çalışmalarını tamamlamayan belediyelere de üst yapı çalışmaları için kredi verilmeyeceğini bildirdi.

Demirtaş, yaptığı açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı olan İLBANK’ın, terörle mücadeleden zarar gören Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki çalışmaların yanı sıra kentsel dönüşüme yönelik faaliyetler ve belediyeleri finanse etmek konusunda yeni projeleri hayata geçireceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin daha önce kentsel dönüşümün hızlandırılmasına yönelik açıkladığı projeler kapsamında hazırlıklarının sürdüğüne değinen Demirtaş, belediyelere kentsel dönüşüm çalışmaları için yeni bir destek sağlayacaklarını ifade etti.

Bakanlığın hali hazırda İLBANK üzerinden belediyelere üst yapı ve alt yapıya yönelik kredilendirme yaptığını anımsatan Demirtaş, yeni destek çalışmasına yönelik, şu bilgileri aktardı:

“Belediyelere yönelik ilk kez kentsel dönüşüm kredi desteği sağlayacağız. Bu hali hazırda normal faizler üzerinden zaten bankalarda olan bir kredi. Fakat bu
na belediyelerin yaklaşımları, maliyetleri yüksek olduğu için çok mümkün olamadı.

Türkiye’nin her bölgesinde depreme dayanıklı yapıların bir önce temin edilmesi için belediyeleri finanse etmek üzere bir çalışma başlattık. Hem yurt içindeki fonlar hem de yurtdışında bu bağlamda kentsel dönüşüm ve deprem başlıklı fonlardan yararlanmak üzere bir çalışmanın içerisindeyiz. Tamamlandıkça Sayın Bakanımız ilan edecek. Amacımız, düşük faizli yani neredeyse sıfır faizli olacak şekilde uzun vadeli borçlanmalar yaparak, belediyeleri kentsel dönüşüm alanlarının yenilenmesiyle ilgili daha aktif hale getirmek.”

Demirtaş, belediyelere sağlanacak kentsel dönüşüm kredisinin İLBANK üzerinden temin edileceğini bildirdi.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Genel için tıklayın