Hürriyet, 20 Ocak 2017

Davos’ta açıklanan yeni araştırmaya göre küresel şirketler 2030’a kadar sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uyarsa, ödülü 12 trilyon dolarlık fırsat ile 380 milyon yeni istihdam olabilir. ‘İş ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu’ şirketlere ‘sorumlu bir sosyal aktör olma’ yönünde baskı yapılmasını öneriyor.

GEÇTİĞİMİZ yıl Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu (WEF) sırasında kurulan ‘İş ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu’, bu yıl yine Davos’ta sürdürülebilirlik konusunda kritik bir raporu dünya ile paylaştı. Rapora göre, sürdürülebilir iş modelleri, 2030 yılına kadar 380 milyon istihdam ve 12 trilyon değerinde ekonomik fırsat yaratabilir. “Daha İyi İş, Daha İyi Bir Dünya” başlıklı rapora göre, son 30 yılda dev sosyal kalkınmaya ve teknolojik ilerlemeye tanık oldu. Ekonomik büyüme yüz milyonlarca insanı yoksulluktan kurtardı. Ancak, aynı dönemde eşit olmayan büyüme, artan iş güvensizliği ve borçlanmaile “her zamankinden daha fazla çevresel risk” de görüldü. Şu içinde bulunduğumuz kulvarda ilerlemeye devam edersek bizi iki büyük felaket bekliyor: İlki ekolojik, ikincisi de sosyal. Geri dönülmez süreç için 15 yıl kaldı. Çözüm daha yeni ve sosyal odaklı sürdürülebilir iş modelleri…

DÖRT ALANDA FIRSATLAR VAR

‘İş ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu’ geleceğin dünyasının daha iyi olması için kafa yoruyor, çözüm üretmeye çalışıyor. İş ve finans dünyasının önde gelen isimlerinin yanı sıra sivil toplum, işçi örgütlerini, uluslararası kuruluşlarını bir araya getiren komisyonun tek Türk üyesi Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı. 36 kişilik komisyonun amacı, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2015 yılı eylül ayında onayladığı, Türkiye’nin de imzaladığı 17 tane “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi”nin iş hayatındaki takipçisi olmak. Komisyonun Davos’ta açıkladığı “Daha İyi İş, Daha İyi Bir Dünya” raporu çarpıcı rakamları ortaya koyuyor. Rapora göre, küresel hedefler, 2030 yılına kadar yılda 12 trilyon dolarlık ekonomik fırsat yaratacak 60 en büyük pazar ‘sıcak noktasının’ kapısını açabilir. 12 trilyon dolarlık ekonomik fırsat ise işte şu dört kilit alanda atılacak adımlarla sağlanabilir: Enerji 4.3 trilyon, şehirler 3.7 trilyon, gıda ve tarım 2.3 trilyon, sağlık ve iyi yaşam 1.8 trilyon. Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Genel için tıklayın