• Gold

Altensis'in Verdiği Hizmetler

Proje Sahibi Yeditepe Üniversitesi Kapalı Alanı 23,400 m2
Projenin Yeri Pendik, İstanbul Sertifika Tipi LEED GOLD

Altensis'in Verdiği Hizmetler

Proje Sahibi Yeditepe Üniversitesi
Projenin Yeri Pendik, İstanbul
Kapalı Alanı 23,400 m2
Sertifika Tipi LEED GOLD

Eğitim – araştırma – üretim süreçlerinde bir aradalık için destek veren Yeditepe Üniversitesi bu amaç doğrultusunda ‘’Üniversite -Sanayi İş Birliği’’ çerçevesinde önemli bir adım atarak Teknopark İstanbul’ da ARGE merkezi projesini hayata geçirdi. İnşa edilen binada üniversite ARGE laboratuvarları bulunmasının yanı sıra, sanayi kuruluşlarının ofisleri de yer alacak. Teknoloji ve bilime dayalı sanayi üretiminin sağlanmasında bilimsel araştırma yapan kuruluşlar ile üretici kuruluşlar arasında maksimum etkileşim hedeflenmek ile birlikte; üretici firmalar üniversite ile iş birliği içinde olmanın avantajlarını sahip olacaklar.

Yeditepe Üniversitesi Teknopark Projesi, insana ve çevreye değer katan bilimsel ve teknolojik oluşumların bulunduğu Teknopark İstanbul’ da konumlanmaktadır. Yer aldığı bölge ile eş değerlere sahip olmanın sorumluluğu ile, Yeditepe Üniversitesi Teknopark Projesi birçok çevre ve insan dostu özelliği tasarım ve uygulama süreçlerine dahil ederek LEED v4 Core & Shell (Çekirdek & Kabuk) kategorisinin GOLD seviyesinde sertifika almaya hak kazanmıştır.

Proje bölgenin yapılaşma öncesi dokusuna sağdık kalan çevresel etki kararları ile bölgeye uyumlanmaktadır. Bu bağlamda peyzaj bitki alanlarına yer verilmiş ve çatı ile teras yüzeyleri için açık renkli, yansıtıcı malzemeler seçilmiştir. Proje bulunduğu Teknopark kampüs alanının ulaşım ve sosyal donatı imkanlarından yararlanmak ile birlikte bölgeye değer katmaktadır. Proje bünyesinde bulunan Elektrikli Araç Şarj İstasyonları ve Bisiklet Park alanları ile tüm kullanıcılara sürdürülebilir ulaşım teşviki sağlamaktadır.

Projenin işletme senaryosu hazırlanırken temel ekseni daha az enerji ve su tüketecek sistemlerin kullanılması ve iç hava kalitesini arttıracak tasarım ve çözümler oluşturmuştur. Projede enerji tasarruflu cihaz ve sistemler kullanılmıştır. Binadaki duş ve lavabo bataryalarından toplanan gri su arıtılarak klozet rezervuarlarında kullanılmaktadır. Bu sayede binanın enerji tüketimi %19‘ dan fazla, iç mekan su tüketimi ise %50’ den fazla azaltılmıştır. İnşaat sırasında alınan önlemler ve düşük emisyon salınımlı malzeme seçimi ile kullanıcılar için iç hava kalitesi sağlanmıştır.

Bina inşaatı sırasında açığa çıkan hurdalar çevreye zarar vermeyecek şekilde atık alanlarına ulaştırılmış, geri dönüştürülebilir içeriği olan atıklar ise geri dönüşüm sahalarına iletilmiştir. Binada kullanılan inşaat malzemelerinde sürdürülebilir ve çevre dostu özellikte olanlar öncelikli olarak tercih edilmiştir. İşletme sürecinde ortaya çıkacak geri dönüştürülebilir yapıdaki atıkları evsel ve tıbbi atıklardan ayırmak için her katta geri dönüştürülebilir atık noktaları ve bodrum katta bir adet ana toplama odası sağlanmıştır. Tüm bu uygulamamlar ile kaynakların gereksiz tüketiminin önüne geçilebilecektir.

Çevreye daha uyumlu bina inşası ve işletme süreci hedeflerinin yanı sıra Yeditepe Üniversitesi Teknopark Projesi için çalışan konforunun sağlanması da sürdürülebilirliğin gerekli ilkelerindendir. Bu kapsamda kullanıcı ve çevre dostu birçok strateji uygulanmıştır. İç mekanlarda kullanılan yapı kimyasallarının içeriğindeki VOC (uçucu organik zararlı bileşik) oranlarının uluslararası limitlere uygunluğu kontrol edilmiştir. Bina tasarımında mekan yönelimleri planlanırken sık kullanılan alanlardaki bina sakinlerinin gün ışığından ve manzara görüşünden optimum düzeyde faydalanmalarına dikkat edilmiştir. Bunlara ilave olarak, insan odaklı açık alanlar sağlanması ile çevre ile etkileşimin arttırılması, sosyal ve fiziksel aktivitelere teşvik sağlanması amaçlanmıştır.