• Gold

Altensis'in Verdiği Hizmetler

• LEED Danışmanlık & Yönetimi • Enerji Verimliliği Mühendislik Desteği • Enerji Modellemesi & Simülasyonu • Gün-ışığı Modellemesi • Commissioning Koordinasyonu • LEED Dokümantasyonu

Proje Sahibi Vakıfbank Kapalı Alanı 100,000 m²
Projenin Yeri Ataşehir, İstanbul Sertifika Tipi LEED v3 New Construction

Altensis'in Verdiği Hizmetler

• LEED Danışmanlık & Yönetimi • Enerji Verimliliği Mühendislik Desteği • Enerji Modellemesi & Simülasyonu • Gün-ışığı Modellemesi • Commissioning Koordinasyonu • LEED Dokümantasyonu

Proje Sahibi Vakıfbank
Projenin Yeri Ataşehir, İstanbul
Kapalı Alanı 100,000 m²
Sertifika Tipi LEED v3 New Construction

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde yer alan VakıfBank Genel Müdürlük Binası, sürdürülebilirlik ve kullanıcı konforu odaklı tasarım ve inşaat uygulamaları ile LEED v2009 Design and Construction: New Construction kategorisinde GOLD seviyesinde sertifika almaya hak kazanmıştır. USGBC’nin kentsel planlama ölçeğinde derecelendirme sistemi olan LEED Neighborhood Development kriterlerini takip eden İstanbul Finans Merkezi, bu merkezde inşa edilen binalar için planlı altyapı ve olanakları ile VakıfBank Genel Müdürlük binası inşaatında da çevresiyle bütün bir strateji izlemesini sağlamıştır.

Çevreye duyarlı ve modern bir bina olarak tasarlanması ve inşa edilmesi için konsept aşamasından itibaren birçok sürdürülebilirlik kriteri projede takip edilmiştir. Proje kapsamında kullanılan tüm servis sistemlerinde enerji verimliliğine önem verilmiştir. Bu kapsamda aydınlatma, iklimlendirme sistemleri gibi enerji tüketen sistemlerde talebin düşürülmesi ve bina kabuğunda yüksek performans sağlanması ön planda tutularak, Amerikan Enerji Verimliliği Standardı’na (ASHRAE 90.1.2007) göre %28 enerji verimliliği sağlanmıştır.

Projede hem yağmur suyu hasadı hem gri su arıtma sistemi uygulanmış olup, rezervuar suyu ve peyzaj sulama suyu için gereken şebeke suyu kullanımı önemli ölçüde azaltılmaktadır. Ayrıca iç mekanda su tüketen armatürler; lavabo bataryası, mutfak bataryası, duş kolonu düşük su akış debili ve verimli armatürler kullanılmıştır ve rezervuarlar, pisuarlar ise düşük yıkama hacimli seçilmiştir. Böylece geri kazanılmış gri su desteğiyle birlikte bina içinde şebeke suyu kullanımında %45’in üzerinde tasarruf yapılabilmektedir.

Peyzaj tasarımında hem yerel ve adapte bitki türü çeşitliliğine önem verilerek biyoçeşitliliğin sağlanması istenilmiştir. Ayrıca sulama sistemlerinde verimlilik ön planda tutularak damlama sulama sistemi seçilmiştir. Yeşil ve açık alanlarda kullanıcıların sosyalleşebilecekleri alanlar da sağlanmıştır.

Çevre dostu araç kullanımını desteklemek için otopark alanlarına düşük emisyonlu araçlar için öncelikli park yerleri ayrılmıştır. Ayrıca projede sağlanan bisiklet parkları ile bisiklet kullanıcıları için olanaklar sağlanmıştır.

Binada iç mekanda kullanılan yapı kimyasallarının içeriğindeki VOC (uçucu organik zararlı bileşik) oranlarının uluslararası limitlere uygunluğu kontrol edilmiştir. İç mekanların havalandırılması için ASHRAE 62.1-2007 standardına uygun olarak gerekli tasarım kriterleri projeye entegre edilmiştir.

Projede kullanılan inşaat malzemeleri malzeme maliyetinde %40’ı oranında geri dönüştürülmüş içerikli ve yerel malzemeler kullanılmıştır.

Binanın inşaatı sırasında çıkan atıkların %90’ı geri dönüşüme gönderilerek atık sahasına giden miktar önemli ölçüde azaltılmıştır. Bu kapsamda inşaat sürecinde çıkan tüm inşaat atıkları, ambalaj atıkları, hurda demir, moloz, evsel atıklar, kontamine atıklar 6 yıl boyunca düzenli olarak takip edilmiştir.

İç mekan tasarımı, çalışanların günışığından optimum şekilde yararlanacağı şekilde ve dış mekan ile görüş bağlantısı kesilmeden olmasına yönelik tasarlanmıştır. Açık ofis planlaması ve cephe tasarımı ile iç mekanların zemin alanının %75’den fazlasında, çalışanlar oturdukları yerden dış manzarayı görebilmektedir.