• Gold

Altensis'in Verdiği Hizmetler

Commissioning, Enerji Modellemesi, LEED Danışmanlık

Proje Sahibi Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası Ana Ortaklığı Kapalı Alanı 179,390 m2
Projenin Yeri Kurtköy, İstanbul Sertifika Tipi LEED NC

Altensis'in Verdiği Hizmetler

Commissioning, Enerji Modellemesi, LEED Danışmanlık

Proje Sahibi Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve İstanbul Ticaret Odası Ana Ortaklığı
Projenin Yeri Kurtköy, İstanbul
Kapalı Alanı 179,390 m2
Sertifika Tipi LEED NC

Teknopark İstanbul projesi tasarımında ve inşaatında LEED kriterlerine uyum sağlayarak; yapılaşmanın çevreye verdiği olumsuz etkileri önlemiş, karbon emisyonlarını ve ayrıca kullanılan stratejiler ve sistemler sayesinde binanın operasyonu sırasında oluşacak işletim giderlerini azaltmış, operasyonel maliyetleri en aza indirilmiş şekilde tasarlanarak ve inşaa edilerek LEED Gold Sertifikasını almaya hak kazanmıştır.

LEED Sistemi kapsamında Teknopark İstanbul projesinde uygulanan öngörülen sürdürülebilir stratejiler ve çözümlerden bazıları şunlardır:

1. Sürdürülebilir Arazi ve Lokasyon: Teknopark yerleşkesi sağlıklı ve ekolojik bir çalışma çevresi oluşturma prensibiyle ele alınmıştır. Yerleşke içerisinde bitkilendirme bölgenin iklim ve toprak yapısına uygun türlerde yapılmıştır. Bitkisel peyzaj kararları kampüsün yeşil bütünlüğü göz önünde bulundurularak alınmıştır ve güneş/rüzgar etkilerine ayrıca önem verilmiştir. Mevcut ağaçların korunması esas alınmıştır. Karbon emisyonlarının düşürülmesi hedeflenirken, yerleşke içine, Teknopark Arge1-2 binalarına yakın yürüme mesafesinde metro istasyonu ve otobüs durağı konumlandırılarak, toplu taşıma teşvik edilmiştir. Yerleşke içine bisiklet yolları yerleştirilerek, bisiklet kullanımını artırmak ve bireysel araç kullanımını azaltmak hedeflenmiştir. Çalışanlar ve ziyaretçiler için korunaklı bisiklet parkları, bina girişlerine yakın mesafelere konumlandırılmıştır. Otoparklara elektrikli araçlar için elektrik şarj istasyonları yerleştirerek elektrikli araç kullanımı için alt yapı sağlanmıştır. Bina arazisinde ve çatılarda geçirgen ve açık renkli kaplama tipleri tercih edilerek, ısı adası etkisinin azaltılması hedeflenmiştir. Çatı ve teras bahçeleri ısı adası etkisini azaltırken, çalışanlara açık alan olarak hizmet edecektir.

2. Su Verimliliği: Binada peyzaj tasarımında mümkün olduğunca o bölgenin iklimine uygun, az su tüketen bitki tipleri tercih edilmiş şebeke suyu kullanmadan, peyzaj su tüketiminde % 50’ye varan tasarruf sağlanmıştır. Az su tüketen verimli batarya ve rezervuarlar kullanılarak su tüketiminde %30 tasarruf edilmiştir.

3. Enerji Verimliliği: Binadaki enerji harcayan tüm sistemler, LEED tarafından belirtilen uluslararası devreye alma ve test (commissioning) prosedürlerine uygun olarak denetlenecektir. Gerek montaj gerek kullanım esnasında hedeflenen performans kriterlerine uygun olarak çalıştıkları denetlenen sistemler bu sayede hem arzu edilen performans ve konfor seviyesini sağlayacak, hem de gereksiz enerji harcamasını ve dolayısıyla operasyonel maliyeti en aza indirecektir. Proje kapsamında kullanılan tüm servis sistemlerinde enerji verimliliğine önem verilmiştir. Verimli aydınlatma armatürleri, yüksek izolasyon değerleri, verimli ısıtma, soğutma cihazları ile de Amerikan enerji verimliliği standardı (Ashrae 90.1) gereklilikleri ön planda tutulmuştur. Uluslararası standartlara uygun olarak tasarlanmış bina sistemlerinin enerji sarfiyatları, yapılacak bilgisayarlı enerji modellemesi sonucunda değerlendirilerek olası verimsizlikler daha tasarım aşamasında belirlenerek düzeltilmiş ve enerji verimliliğinde optimum çözümler sağlanmıştır. Bu sayede bina kullanıcılarının konforundan ödün verilmeden enerji tüketimleri en aza indirilecektir. Binalardaki her türlü sistemin enerji sarfiyatları enerji analizörleri, kalorimetreler ve bunlara bağlı bina enerji takip sistemi vasıtasıyla gözlemlenecektir. Değişik sistemlerin enerji tüketimleri ayrı ayrı gözlemlenerek, işletme esnasında oluşabilecek sorunlar ve verimsizlikler anında tespit edilebilecektir. Proje kapsamında soğutma sistemlerinde ozon tabakasına zarar vermeyen, çevre dostu soğutucu akışkanlar tercih edilmiştir. Teknopark İstanbul master planı çerçevesinde kojenerasyon sistemleri yapılması planlanmaktadır. Teknopark İstanbul Ar-Ge 1-2 binalarının alt yapısı bu sisteme göre yapılmış ve ileride kendi kendine yetebilecek bir bina olması planlanmıştır. Güneş kollektörleri ile kullanma sıcak suyu temini sağlanmış ve güneş enerjisinden optimum seviyede yararlanılmıştır. Fotovoltaj paneller ile elektrik üretimi sağlanmıştır.

4. Malzeme ve Kaynaklar: Binada kullanılan tüm inşaat malzemeleri sürdürülebilir ve çevre dostu özellikte olanları tercih edilmiştir. Binanın inşaatı sırasında çıkan atıkların büyük bir kısmı geri dönüşüme ve/veya geri kullanıma gönderilerek atık sahasına giden miktarlar önemli ölçüde azaltılmıştır. Bu kapsamda inşaat sürecinde çıkan tüm evsel atıklar, geri dönüştürülebilir atıklar düzenli olarak takip edilmiştir. Proje kapsamında geri dönüşümlü içerik ve yerel malzeme kullanımına özen gösterilmiştir.

5. İç Mekan Kalitesi ve Kullanıcı Konforu: Bina kullanıcılarının ve içerisinde yaşayacak kişilerin konforu ve sağlığı LEED sisteminin değerlendirdiği ana öğelerdendir. Bu kapsamda binada inşaat esnasında iç mekanlarda kullanılacak yapı kimyasalları, (boya, astar, yapıştırıcı, macun vs.) içeriğindeki VOC (uçucu organik zararlı bileşik) oranlarının uluslararası limitlere uygun olanlarından tercih edilmiştir. Bina inşaatı sırasında kullanılan tüm malzemeler nemden, tozdan ve kirden korunmuş, binada tamamlanan kısımlar detaylı bir şekilde korunarak son kullanıcılara temiz ve sağlıklı bir ortam bırakılması sağlanmıştır. Ayrıca iç mekan termal konfor tasarımı Ashrae 55 standardına uygun olarak yapılmıştır. Isıtma ve aydınlatma sistemlerinde bireysel kontrole önem verilerek hem enerji tasarrufu hem de iç yaşam kalitesinin arttırılması hedeflenmektedir. Bina tasarımında gün ışığından en üst düzeyde faydalanılması esas alınmıştır. Bu sayede hem aydınlatmaya harcanan enerjinin azaltılması, hem de gün ışığının iç mekanlarda yaşayanların üzerindeki olumlu etkilerinin kullanılması hedeflenmektedir. Ayrıca bina cephe tasarımı yapılırken bina kullanıcılarının dış mekanları oturdukları yerden rahatlıkla görebilmelerine dikkat edilmiştir.

Proje Hakkında Detaylı Bilgi için;

http://www.teknoparkistanbul.com.tr/tr/leed-sertifikasyonu