• Gold

Altensis'in Verdiği Hizmetler

Commissioning, Enerji Modellemesi, LEED Danışmanlık

Proje Sahibi Cevahir Yapı Kapalı Alanı 27.000 m2
Projenin Yeri Kavacık, İstanbul Sertifika Tipi LEED-CS 2009 (Altın)

Altensis'in Verdiği Hizmetler

Commissioning, Enerji Modellemesi, LEED Danışmanlık

Proje Sahibi Cevahir Yapı
Projenin Yeri Kavacık, İstanbul
Kapalı Alanı 27.000 m2
Sertifika Tipi LEED-CS 2009 (Altın)

Cevahir Yapı tarafından geliştirilen ve LEED yönetimini Altensis’in gerçekleştirdiği Kavacık Ticaret Merkezi Anadolu yakasının ilk LEED Gold Sertifikalı ofis binası oldu…

İstanbul’un yeni ofis merkezi Kavacık’ın en gözde yerlerinden birinde kurulu olan proje zaten konumsal olarak birçok avantaja sahip. Projenin birkaç yüz metre ilerisinde çalışanların günlük ihtiyaçların giderilmesi için mağazalarla dolu bir cadde var ve bu caddeden geçen birçok otobüs hattıyla şehir merkezine bağlantı çok kolay. Tüm bunlara binada bulunan bisiklet park alanları ve elektrikli araçlar için kurulan altyapı eklendiğinde binaya ulaşım için birçok çevreci alternatif bulunmakta. Ayrıca binanın bulunduğu alan daha önceden hafriyat döküm alanı olarak kullanıldığı için ekolojik açıdan değeri olmayan bir arazi niteliğinden, proje ile birlikte ekolojik şehirleşmeye katkı sağlar bir hale getirildi.

Binayı ilk gördüğünüzde yeşil bir binaya baktığınızı anlamanız çok zor değil. Nitekim projenin konsept mimarı ECF Mimarlık’ın binanın cephesine ve çatısına yerleştirdiği dış gölgeleme elemanları binayı güneşin zararlı ışınlarından koruduğu gibi binanın yeşil karakterine katkı sağlamış. Yine cephede kullanılan Guardian Sunguard NP 50 performans camları günışığını içeri alırken gölgeleme elemanlarının arasından sızan güneş ısısının çoğunluğunu dışarıda bırakıyor ve düşük u değeri (1.1 W/m2K) sayesinde termal ısı iletimini de minimumda tutuyor.

Binadaki mekanik sistemler genel olarak konvansiyonel sistemlerden oluşuyor ama en verimlisinden ekipmanlar kullanılmış. Yüksek COP’li chiller, yoğuşmalı kaskat kazan sistemi ve ısı geri kazanımlı taze hava klima santralleri bunlardan bazıları. Performanslı cephe, yüksek verimlilikli mekanik sistemlerle birleşince Altensis’in yaptığı enerji modellemesi sonucunda binanın toplam enerji verimliliği ASHRAE 90.1-2007 standardındaki referans binadan %20 daha verimli çıktı.

Arazinin %26’sı yeşil alanlara ayrılmış durumda, ayrıca burada kullanılan bitkiler İstanbul iklimine uygun yerel veya adapte olmuş türlerden seçilmiş ve damla sulama sistemi ile sulanan alanlar sulama için harcanan su miktarını minimuma indiriyor. Bununla birlikte bina çatısından ve sert zeminlerden toplanan tüm sular 300 m3’lük bir yağmur suyu tankında toplanıp tekrar kullanılıyor. Bu sayede hem su tasarrufu yapılıyor, hem de şiddetli yağmurlarda su öncelikle depoyu doldurduğundan yağmur suyu şebekesine ekstra yük getirilmesi önlenmiş oluyor.

Peyzaj sulamasındaki verimliliğe ek olarak binadaki su armatürleri Vitra’nın en verimli serisinden seçilmiş ve bu sayede toplam su verimliliğinde Amerikan EPA standardına kıyasla %33’lük bir kazanç sağlandı.

Binanın mimarisi iki bloktan oluşmakta ve çekirdeğin bu bloklar arasında bulunmasından ötürü çalışılan mekanların hemen hepsi yeterli seviyede günışığı almakta. Yapılan günışığı modellemesi çalışmasında da teyit edilmiş, zira bu çalışma sonucunda bina genelinde devamlı kullanılan mekanların %99’unun yeterli günışığı aldığı hesaplandı.

Bunlar haricinde binada kullanılan malzemelerin geri dönüştürülmüş ve yerel malzeme olmasına, insan sağlığını tehdit edecek kimyasallar içermemesine dikkat edilmiş. Aynı zamanda inşaat sırasında yapılan atık yönetimi, iç hava kalitesi, vb. çevre dostu şantiye uygulamaları sayesinde bina USGBC tarafından LEED Gold sertifikası ile ödüllendirildi.

Yeşil Bina Dergisi Makalesi için tıklayınız…