• Platinum

Altensis'in Verdiği Hizmetler

Proje Sahibi Arçelik A.Ş. Kapalı Alanı 860 m²
Projenin Yeri İzmir Sertifika Tipi LEED v4 IDC: Retail

Altensis'in Verdiği Hizmetler

Proje Sahibi Arçelik A.Ş.
Projenin Yeri İzmir
Kapalı Alanı 860 m²
Sertifika Tipi LEED v4 IDC: Retail

Arçelik İklim Dostu Mağaza, LEED v4 Interior Design and Construction: Retail kategorisinde Platin seviyesinde sertifika almaya hak kazanmıştır.

Mağazanın merkezi konumda bulunması ile toplu taşıma imkanlarına kolay erişim sağlanmaktadır. Ayrıca Arçelik tarafından fosil yakıt tüketimini azaltmak adına alternatif ulaşım imkanlarını teşvik etmek amaçlanmıştır. Bu kapsamda Arçelik çalışanlarına ve müşterilerine özel olarak planlanan elektrikli scooter, bisiklet ve elektrikli araç şarj istasyonları ile karbon ayak izi azaltılabilmektedir.

Mağazada kullanılan aydınlatma, iklimlendirme sistemleri gibi enerji tüketen sistemlerde verimlilik ön planda tutulmuştur. Verimli aydınlatma armatürü seçimi ve aydınlatma otomasyonu ile uluslararası standartlara göre ortalama %30 enerji verimliliği sağlanmaktadır. Mekanik sistemlerde de otomasyon kullanılması ile mağazanın toplam enerji tüketiminde uluslararası standartlara göre %16 verimlilik sağlanmaktadır. Mağazada bulunan sistemlerin enerji tüketimleri enerji analizörleri ve otomasyon sistemi vasıtasıyla takip edilmektedir. Mağaza çalışanlarına ve müşterilerine hitap eden alanlarda verimli su armatürleri kullanılarak EPA standardına oranla %40’a varan su tasarrufu sağlanmaktadır.
Arçelik İklim Dostu Mağaza, elektrik ve gaz tüketiminden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını Yenilenebilir Enerji Sertifikası ve Karbon Kredisi ile sıfırlayarak karbon nötr mağaza olma özelliği taşımaktadır.
İç hava kalitesi ön planda tutularak mağaza genelinde sağlanan taze miktarları ASHRAE 62.1 standardının üzerinde tutulmuştur. İç mekan termal konfor tasarımı ASHRAE 55 standardına uygun olarak yapılmıştır. Isıtma-soğutma ve aydınlatma sistemlerinde kontrol edilebilirliğe önem verilerek hem enerji tasarrufu hem de iç yaşam kalitesinin arttırılması hedeflenmiştir. İç mekan yaşam kalitesini ve kullanıcı konforunu sağlamak adına boya, yapıştırıcı gibi yapı kimyasallarında ve diğer kaplamalarda düşük emisyonlu malzemeler seçilmiştir.

Malzeme seçimlerinde kaynak verimliliğini sağlamak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak adına stant panellerinde ve asma tavan bölümlerinde mevcut ahşap ürünler yeniden işlev kazandırılmış; stant ve duvar profillerinde, alçı panellerde, yalıtım malzemelerinde, halı kaplamasında, mobilya kumaşlarında geri dönüştürülmüş içeriğe sahip ürünler kullanılmıştır. Proje genelinde sürdürülebilir ve çevresel ürün beyanı bulunan malzemeler tercih edilmiş ve yerel malzeme seçimi ön planda tutulmuştur.

İşletme döneminde bina atıklarını azaltmak için, tüm geri dönüştürülebilir atıklar ayrı ayrı toplanacak ve geri dönüşüme gönderilecek şekilde planlama yapılmıştır.