Termal güneş enerjisi santralleri ileride önemli rol oynayacak!

Dünyanın en büyük termal güneş enerji santrali şu anda Sahara hududunda inşa ediliyor. 2018 yılı itibarıyla bu tesis 1,3 milyondan fazla insana elektrik sağlayacak. İlk tesis olan Noor 1 zaten çalışır durumda ve gece gündüz durmaksızın faaliyette.

Capital, Eylül 2017
 Termal güneş enerjisi santralleri, güneşin enerjisini elektrik enerjisine çeviriyor. Santrallerin en büyük avantajı ise ısı depolama sistemleri sayesinde güneş parlamadığı zaman bile enerji tedariği sağlamaları. Uzmanlara göre parlak bir geleceği olan bu çevre dostu teknoloji hakkında gelin daha fazla bilgi sahibi olalım. Her biri yüzlerce metre uzunluğundaki 800 sırada dizilmiş yüzbinlerce ayna, Fas’ın güneyindeki Ouarzazate’nin kırmızı topraklan üzerinde yükselen çöl güneşinin altında pırıl pırıl parlıyor. Bu, kuş uçmaz kervan geçmez toprakların titrek ışıklarının içinde bir serap gibi duran şey aslında eşsiz üstünlüğe sahip bir enerji üretim istasyonu. Ouarzazate’deki bu termal güneş enerji santrali yaklaşık 4 bin futbol sahası ölçeğiyle dünyanın en büyüğü olacak.2016 Şubat’ında faaliyete geçtiği günden bu yana ilk aşama olan Noor 1 (“noor” kelimesi Arapça’da “ışık” anlamına geliyor) nominal 160 megavat (MW) elektrik çıktısıyla çalışıyor. Bu, 350 bin Faslı hanehalkının enerji talebini karşılamaya yetecek bir kapasite. Termal güneş enerjisi santralleri için yaklaşık 40 yıldır araştırmalar yapan Alman Havacılık Merkezi’ndeki (DLR) Güneş Araştırmaları Enstitüsü’nün Direktörü olan Profesör Robert Pitz-Paal, “Termal güneş enerjisi santralleri, yüksek sıcaklıklar üretmek için güneş ışığını bir noktaya odaklar. Bu santraller güneşli bölgelerde çevre dostu elektriği yenilenebilir bir kaynaktan büyük ölçekte üretir” diyor.

Güneş uzmanlarına göre güneş enerjisinin konsantrasyonu (CSP) en çok yüksek güneş yoğunluğuna sahip ülkeler için uygun. Termal güneş enerjisi santrallerinin inşa halinde veya zaten faaliyette olduğu yüksek enerji hasılatı olan yerlere Güney Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Güney Afrika, Çin, Birleşik Devletler’in güneyi ve Avustralya’da rastlanabilir. Fas güneş enerjisi parkı, bu açıdan mükemmel bir lokasyona sahip: Ouarzazate’nin etrafındaki alanda güneş ışıması, dünyadaki en yüksek seviyelerden biriyle yılda metrekare başına 2.500 kilovat saatten (kWh) daha yüksek bir yoğunluğa ulaşıyor.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.
Genel için tıklayın