Yapı Malzeme, Temmuz 2017

 “Üniversitelerde, Sivil toplum kuruluşlarında ve kamu kurumlarında sayısız konferans ve eğitimler veriyoruz. Enerji verimliliği, Yeşil binalar, çevre dostu tasarımlar gibi konular karşımıza geldikçe elimizden gelen desteği vermek istiyoruz.”

Aslında bir mühendislik firması olan Altensis, çalışma alanını ‘Sürdürülebilirlik Yönetimi’ olarak tanımlıyor. Firmanın bu kapsamda çeşitli alanlarda hizmetleri mevcut. Gayrimenkul sektörüne yönelik, Yeşil Bina Sistemlerinin uygulanması ve denetlenmesi, Bina Enerji Verimliliği, Commissioning Hizmetleri, Akustik Danışmanlığı, ulusal ve uluslararası firmalara yönelik Karbon Ayakizi Hesaplaması, Çevresel Ürün Beyanları Hazırlanması, Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlaması , Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Fizibilitesi ve Proje Yönetimi gibi konularda geniş kapsamlı hizmetler sunmakta. Altensis Kurucu Ortağı Emre llıcalı ile gerçekleştirilen tüm bu hizmetler hakkında konuştuk. Keyifli okumalar…

Şirketinizin kısaca tarihçesine değinerek faaliyetlerinizden biraz bahseder misiniz?

Altensis Firmasını iki arkadaşımla (Berkay Somali ve Serkan Emin) beraber 2008 yılında kurduk. Öncesinde her birimiz hem yurtiçinde hem de yurtdışında benzer sektörlerde üst düzey yönetici olarak çeşitli görevlerde bulunmuştuk. Altensis’i de Gayrimenkul, Proje yönetimi ve sürdürülebilir sistemler konularındaki bu tecrübelerimizi Türkiye piyasasına yansıtabileceğimiz, sürdürülebilirlik üzerine odaklanmış niş hizmetler veren bir mühendislik firması olma hedefiyle kurduk. Onuncu Senemize yaklaşırken Altensis bu hedeflerin ötesine geçti. Şu ana kadar yurtiçi ve yurtdışında birçok projeyi tamamlayıp konusunda lider firma oldu. Bu bize oldukça gurur veriyor.

‘Sürdürülebilir Bina ve Yapılar’ dendiğinde halihazırdaki yapılardan farklı olarak ne anlamalıyız?

Sürdürülebilir Binalar veya daha yaygın tanımıyla Yeşil binaların birçok tanımı var ama bence en iyi şöyle tanımlayabiliriz; Yeşil Binalar tasarımın, inşaatında ve işletmesinde, enerji, su ve hammaddeleri verimli kullanan, içinde yaşayan ve çalışanlara konforlu ve sağlıklı ortamlar sunan yapılardır. Tabii bunları belli bir kalıba sokmak gerektiği için, yeşil binaları denetleyen ve yaptıkları uygulamaları tasdik eden uluslararası yeşil bina değerlendirme sistemleri (LEED, BREEAM gibi) var. O sebepten aslında yeşil binayı, bu uluslararası denetleme sistemleri altında denetlenmiş ve başarılı olarak sertifikasını almış binalar olarak tanımlamak daha da doğru olacaktır.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.

Genel için tıklayın