Termodinamik

Artı-enerji evleri, dünyada giderek yaygınlaşıyor ve kullandıklarından daha fazla enerji üretip, tüketim fazlası enerjiyi şebekeye geri satmak için kurulabiliyor. Güzel, enerji açısından verimli ve giderek daha uygun fiyatlı olan bu konutlar, yenilenebilir enerjinin fosil yakıt kaynakları üzerindeki etkinliğini de kanıtlıyor. İhtiyaç duyduklarından daha fazla enerji üretecek sekiz artı enerjili evi bir araya getirdik, bunlardan bazıları, komşu evin aydınlatılmasına bile yetebiliyor.

Snohetta’nın Norveç’teki ZEB (Sıfır Enerjili Yapı) Pilot Evi

snohetta

Snøhetta’nın ZEB Pilot Evi, yıl boyunca bir elektrikli arabanın enerji ihtiyacına yetecek kadar fazla enerji üreten, artı-enerjili bir aile evidir. Norveç’in Larvik kentinde bulunan 200 metrekarelik ev, bir demo projesi olarak hizmet ediyor ve çatıda güneş enerjisi panelleri bulunuyor, bunun yanı sıra jeotermal enerji de kullanılıyor.

Norveç’teki bu muhteşem deneysel ev, tükettiği enerjinin iki katını üretebiliyor. Snøhetta tarafından Sıfır Emisyonlu Yapılar Araştırma Merkezi için tasarlanan bina, en son sürdürülebilir teknolojileri yansıtıyor ve evlerin kendi ihtiyaçları olan enerjinin ötesine geçebileceğini kanıtlıyor.

Çatı eğiminin açısı, yıl boyunca güneş ışınını en iyi absorbe edecek biçimde optimize edilebiliyor ve evin doğal havalandırılmasına yardımcı olabiliyor. Mimarlar, elektrikli cebri sistemler ve sensörlerle çalışmak yerine, doğal havalandırma prensiplerini tasarımlarında kullanmayı tercih etmişler.

Isıtma ve sıcak su için çeşitli sistemler; evde çalışırken test edilecek ve ekibin en verimli olanı ölçüp analiz edebilmesi için gerekli verileri sağlayacaktır. Evde üretilen ekstra ısı sayesinde açık yüzme havuzu ısıtılabilir ve elektrikli bir otomobil için yeterli enerji sağlanabilir.

ArchiBlox’tan Karbon-Pozitif Ev

archiblox

Avustralya’nın “ilk karbon pozitif prefabrik evi” olarak kabul edilen Karbon Pozitif Ev, tükettiği enerjiden daha fazla enerji üreten bir güneş paneline sahip. ArchiBlox tarafından tasarlanan hava sızdırmaz yaklaşık 75 metrekarelik ev, çift camlı bir cephe ile cömert miktarda doğal ışık alıyor. Yalıtım ve gölgelik için yeşil çatı ve dikey bahçe duvarları bulunuyor. İç mekân, sürdürülebilir kaynaklı, enerji açısından verimli ve toksik olmayan malzemeler ile döşenmiş.

Avustralya mimarlık firması ArchiBlox tarafından tasarlanan ev, Melbourne’un Şehir Meydanı’nda sergilenmektedir.

Zeminden tavana çift cam cephe ile öne çıkan, kendi kendine yeten Karbon Pozitif Ev, güneş kazancını ve pasif tasarım stratejilerini en üst düzeye çıkarmak için tasarlandı. Mekanik ısıtma ve soğutma yerine, doğal olarak havalandırılan ev, serin havayı güney taraftan çekmek için zeminde yer alan boruları kullanıyor. Binada, ek yalıtım için yeşil bir çatının yanı sıra, yaz aylarında gölgelendiren ve serinleten dikey bir bahçe duvarları serisi bulunuyor.

Ralph Disch’ten Heliotrop

heliotrop

Heliotrop, Almanya’nın Freiburg kentinde, güneşin geliş açısını izleyerek ve güneş panel verimliliğini en üst düzeye çıkarmak için 180 derece dönen çarpıcı bir enerji-artı güneş evidir. 6.6 kWH’lik bir çatıdaki güneş panel dizisi, evin enerjisini artı-enerji durumuna getirirken, güneş enerjili termal boru sistemi, evin su ve radyatörlerini ısıtır. Mimar Ralph Disch tarafından tasarlanan dönen ev, tükettiği enerjinin beş katına kadar enerji üretebilir, yağmur suyu ve yağmur suyu geri dönüşüm sistemi ile kompost sistemi olan bir tuvalet içerir.

Mimar Ralph Disch’in yaratıcısı olan bu döner güneş evi olağanüstü Sonnenschiff “Güneş Kalkınması” ve Almanya’daki modern güneş hareketinin tohumuydu. Evin döner yapısı; güneş ışığının üçlü panelli pencereleri ile gün ışığından maksimum istifade edilmesine, çatıya monte edilmiş büyük güneş panel dizisi ve güneş enerjisi termal boruları ile maksimum enerji üretilmesi ve enerjinin verimli kullanımına olanak tanıyor. Sonuçta, bu ev, dünyadaki sıfır enerjili ilk modern evlerden biridir ve tükettiği enerjinin beş katını üretir.

Yirmi beş yıl önce, Ralph Disch, memleketi Almanya’nın Freiburg kentinde, yakınlarda bir nükleer enerji santrali inşa edilmesi gündeme geldiğinde, bunu engellemek için şiddetli bir mücadele verdi. Nükleer enerjiye alternatif bulmak için güneş enerjisine yöneldi. Ortaya çıkan Heliotrop evi, kinetik tasarımı sayesinde güneş enerjisinin inanılmaz bir şekilde kullanılmasını sağlayan güçlü bir konsept. Bir kolona monte edilen ev, güneşin hareketini takip ederek, gün boyunca 180 derece döndürmek üzere zamanlanır. Üstteki 6.6 kWh güneş panelleri ev net enerjisini pozitif hale getirmek için yeterli enerjiden fazlasını üretir.

Ev, aynı zamanda, ev kullanımı için gri su ve yağmur suyunu yeniden kullanıyor ve kompostlama tuvalet sistemine sahip.

Nathan Good Architects’ten Cannon Beach Residence

cannon beach

Nathan Good Architects’in artı enerjili Cannon Beach Residence’ı, yeşil çatıya ve okyanusun muhteşem manzarasına sahiptir. Oregon’un Cannon Plajı’nda bulunan üç yatak odalı ev; fotovoltaik, güneş enerjili sıcak su ısıtıcıları, jeotermal enerji, enerji ısı geri kazanımlı vantilatörler ve yüksek verimlilikli bir ısı pompası kombinasyonu kullanarak kendi enerjisini üretir.

Nathan Good Architects’in Cannon Beach Residence’ı, yeşil çatıya, enerji tasarruflu tasarıma ve sürdürülebilir kaynaklı malzemelere ek olarak net sıfır enerjili bina olmasını hak edecek çok fazla “yeşil” avantajlara sahip. Nesiller boyu ayakta kalabilecek şekilde tasarlanan Cannon Beach Residence, sürdürülebilir ev inşaatı için iyi bir örnek oluşturuyor.

Sahipler,  Nathan Good’dan nesiller boyu sürecek bir ev istedi ve bu ev onların doğaya duydukları sevgiyi ifade etmeliydi. Tasarım süreci boyunca olabildiğince yeşil uygulamalar için karar verdiler. İki katlı evde, güneş enerjisini, ısı ve gün ışığı için maksimize etmek üzere pasif güneş tasarımı kullanıldı. Yalıtımlı beton formlardan (ICF) yapılmış, oldukça yalıtımlı ve sızdırmaz bina zarfı, evin enerji verimliliği stratejilerinin temelini oluşturmaktadır.

Evin ısıtma sistemi, güneş enerjili sıcak su ısıtıcılarından, jeotermal enerjili ısı geri kazanımlı vantilatörlerden ve yüksek verimli ısı pompasından yararlanmaktadır. Çatıda 5.9 kW’lık bir fotovoltaik sistem, ev için yeterli elektrik enerjisi üretirken, akıllı şebeke bağlantısı elektrik enerjisini hem almaya hem de vermeye olanak tanır. Yeşil çatıda, dam koruğu, yabani çilek ve hint darısı ekilidir. Bu ek yalıtım, yağmur suyu emme ve yangın direnci sağlar.

AART Architects’ten “Yaşam için Ev” Projesi

aart

Bol ışıklı “Yaşam için Ev”, FKR Holding tarafından finanse edilen sekiz deneysel Aktif Ev’den biri olarak tamamlanmış çarpıcı ve çağdaş bir yapıdır. Yaklaşık 190 metrekarelik iki odalı ev, doğal ışığı çok iyi kullanır ve kışın ısıtmasının yüzde 50’sini pasif güneş araçlarından elde etmeye yönelik biçimde tasarlanmıştır. Ultra verimli bu evde, bir fotovoltaik sistem, güneş sıcak su sistemi, ısı pompası, enerjiyi optimize eden pencereler ve doğal havalandırma sistemi mevcuttur.

Danimarka’daki Aarhus yakınında bulunan bu çarpıcı modern ev, muhteşem yeşil bina stratejileri ile oldukça küçük karbon ayak izine sahip ve böylece tükettiğinden daha fazla enerji üretiyor. Süper enerji tasarruflu, akıllı, çevre dostu ve güneş enerjisi sistemleri ile tasarlanan ev, geleceğin sürdürülebilir evini yaratmaya yönelik başarılı bir deneydir. Bu evde 14 aydır bir aile yaşıyor ve gelecekteki tasarımları iyileştirmek için ev performansını rapor ediyor.

Yaşam için Ev, Avrupa’da Aktif Evler adı verilen sürdürülebilir binalar inşa etme planında VKR Holding tarafından finanse edilen sekiz deneysel konuttan biridir. VKR Holding, VELUX, VELFAC, SONNENKRAFT ve WindowMaster ile birlikte AART Architects birlikte “Yaşam için Ev” tasarlamak ve inşa etmek için çalışıyor.

Kayrak taş kaplı çatısında bir fotovoltaik güneş sistemi bulunuyor ve bir ısı pompası ve süper enerji tasarruflu bir tasarımla birleştiğinde, ihtiyaç duyulduğundan daha fazla güç üretebilen bir sistem oluşturuyor. Kışın, ısıtmanın yaklaşık yüzde 50’si, enerji optimize edilmiş pencerelerden pasif güneş ısıtması ile sağlanmaktadır. Yaz aylarında otomatik doğal havalandırma sistemi, gerektiğinde evin içinden hava akışını kontrol etmek için pencereleri açar. Gün ışığı tasarımı evin tasarımında büyük bir rol oynamaktadır ve her odada en az 2 taraflı pencereler vardır.

Werner Sobek’ten B10 Aktivhaus

aktivhaus

Mimarlık stüdyosu Werner Sobek Group, sadece kendisine ve iki elektrikli arabaya yetecek kadar değil, aynı zamanda evin yanındaki komşu eve de enerji sağlayacak şekilde, artı-enerjili bir ev olan B10 Activhaus’u tasarladı. Yaklaşık 85 metrekarelik ev, bir akıllı telefon veya tablet vasıtasıyla uzaktan kontrol edilebilen ve ev sahibinin alışkanlıklarını “öğrenmek” ve bunlara uyum sağlamak için programlanmış akıllı bir enerji sistemine sahip. Çatıdaki fotovoltaik sistem, yılda 8 bin 300 kilowatt saatlik güneş enerjisi üretiyor.

Stuttgart yakınlarındaki Weissenhof mülkü, 1927’de, Mies van der Rohe ve Corbusier’in ev koleksiyonu oluşturduğu ortak bir sergisi için avant garde mimarisi için bir odak noktasıydı. Bugün, aynı alanda bulunan ev, fosil yakıtlar, emisyonlar veya atıklar olmaksızın iki kat daha fazla enerji üretiyor.

İlk bakışta B10 Aktivhaus, sadeliği ile ön plana çıkıyor. Cam cepheli beyaz duvarlı 85 metrekarelik bu kutu, evin öğrenmesini ve uyarlanmasını sağlayan etkileyici bir teknolojiye sahiptir. Akıllı enerji yönetim sistemi, akıllı telefon veya tablet üzerinden kontrol edilir ve yalnızca gerekli olduğunda ısıtılır; hareketi algılar ve sakinlerinin alışkanlıklarına uyum sağlar. Geceleri, enerji kayıplarını önlemek için yalıtım panelleri camı örtmek için aşağı iner.

B10’un çatısının üzerindeki fotovoltaik sistem, yılda yaklaşık 8 bin 300 kilowatt saatlik güneş enerjisi üretiyor, bu da bina işletimi için gerekli olanın yaklaşık iki katı ve Daimler tarafından projeye bağışlanan iki akıllı arabayı çalıştırmak için gerekiyor. Enerji fazlası, bitişikteki binanın yanında, Weissenhof Müzesi’ne ev sahipliği yapan Corbusier tarafından yaptırılan bir eve de enerji sağlamak için kullanılıyor.

Interface Studio Architects’in Roxbury E+ Sitesi

interface

Artı-enerjili yapı mimarisi müstakil evler ile sınırlı değildir. Interface Studio Architects, Boston, Massachusetts’de birbirine bağlı artı-enerjili bölümlerden oluşan Roxbury E+ sitesini tasarladı. LEED Platinum sertifikalı evlerin her birinin çatısı, yılda 10 bin kilowatt enerji üretebilen 39 güneş paneliyle kaplıdır. Enerji tasarruflu yapısı sayesinde, üretilen enerji miktarı ihtiyaçtan daha fazladır ve bu yüzden ev sahipleri şehir şebekesine fazladan elektrik satma olanağına sahipler.

Interface Studio Architects (ISA)’nın LEED Platinum Roxbury E+ sitesi, Boston’da daha enerji tasarruflu konut yolunu açıyor. Urbanica’nın işbirliğiyle tamamlanan enerji açısından getirileri olan site, sıfır net enerji konut prototipine bir pilot proje yapmak için başlatılan bir girişim olan E+ Green Building programının bir parçasıdır. Artı-enerjili evler, güneş panelleri, yeşil çatılar, yağmur suyu toplama ve üçlü camlı pencereler gibi birçok yeşil teknolojiyi içermektedir.

Üç katlı kompleksin akıllı ve çağdaş cephesi, metal ve ahşap panellerle kaplanmıştır. Her evde üç yatak odası, 2 1/2 banyo, geniş arka bahçeler ve üçüncü katta da teraslar bulunur. Bina 2013’te tamamlandı.

Cardiff University’den Phil Jones’un Solcer Evi

solcer house

İngiltere’nin ilk ekonomik artı-enerji evi olarak öne çıkan Solcer House, güneş enerjisinin yeterince emilerek, yılın sekiz ayı boyunca şebekeye fazla enerji aktarabilecek şekilde tasarlandı. Cardiff Üniversitesi’nden Phil Jones ve ekibi, çoğu büyük metropol alanlarındaki ortalama bir ev maliyetine kıyasla 195 bin doları aşan üç odalı bu evi tasarladı.

İngiltere’nin ilk uygun fiyatlı artı-enerjili evi, Galler’deki Stormy Down’da kapılarını açtı. Solcer House, sakinlerinin ihtiyacından daha fazla elektrik üretebilir. Bu üç odalı ev, konut sakinlerinin elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için güneşten enerji toplar. Ne yazık ki bu ev, İngiliz hükümetinin yeni evlerin 2019 yılına kadar benzer şekilde verimli olmasını sağlayacak planları rafa kaldırdığı zaman tamamlanmış oldu. Galler yakınlarındaki bir sanayi bölgesi olan Brigend’de modern ve ferah bu ev sadece 16 hafta içinde inşa edilmiştir. Solcer House sürekliliği kendi kendine sağlayan bir güneş enerjisi tesisi olarak davranıyor, güneş ışınlarından enerjiyi emiyor ve yerinde pillerde depoluyor. Yoğun yalıtıma rağmen, kış aylarında daha fazla enerji kullanılıyor. Ancak geri kalan sekiz ay evin şebekeye ekstra enerji vermesine olanak vardır. Evin ortalama enerji tüketimi ayda 156 $ civarındadır, ancak ev tepe yüklerde iken 273 $’lık elektrik üretebilir.

Kaynak: http://inhabitat.com/8-homes-that-generate-more-energy-than-they-consume/

Genel için tıklayın