Geleceğimizi Şekillendirecek Yedi Yeşil Teknoloji…

Doğa dostu akıllı şehirlerden insan taşıyan dronlara, biyolojik yalıtımın yenilikçi kullanımına kadar, gezegenimizi kurtarma şansımız, ağırlıklı olarak teknolojiyle aramızın ne kadar iyi olduğuna bağlı. Uçan araba ve sıfır karbon emisyonlu uçaklar şu anda boş bir hayal gibi görünebilir. Ancak, seyahat alanındaki en son teknolojik gelişmelere bakarsak, bu fütüristik yaşam ve yolculuk biçimleri, düşündüğünüzden daha önce gerçekleşebilir.

Termodinamik, Haziran 2017

Teknolojinin yaşama, çalışma ve seyahat etme alanlarına “yeşil” damgasını vurabileceği yedi yol var.

1.Wuhan: Süper yeşil kent

Birçokları, dünyanın en çok emisyon üreten bazı şehirlerine sahip Çin’in doğa dostu “yeşil” kimlik özelliklerine sahip olabilmesi için çarpıcı önlemler alması gerektiğine inanıyor. Wuhandaki en son gelişmeler, iş dünyasının merkezinde yer alan yüksek teknoloji ürünü Phoenix Tovvers ile “çevre dostu bir süper şehir” haline getiriyor. Bu büyük gösterişli yapılar sadece yenilenebilir enerji ve güneş enerjisi kullanmakla kalmayacak, büyük türbinleri döndürmek için gölden soğuk havayı alan ileri bir teknolojiyi de barındırıyor olacak. Proje, Çin kültürünün erkek ve dişi ikili yönlerini temsil eden iki kuleden oluşacak. Uzun boylu kule Ferıg; konut, yaşam, ofis ve perakende alanlarını barındıran yaklaşık 100 kattan oluşacak. Bu kule, 1 kilometrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek ikinci yapısı olacak. Biraz daha küçük Huang kulesi ise “dünyanın en uzun bahçesi “ni barındıracak. Bu botanik park, havada asılı bahçe uygulamasına da iyi bir örnek teşkil edecek. Kuleler yaklaşık 7 hektarlık alanı kaplayan bir göldeki adada inşa edilecek. Binalar bir süper çelik iskelete sahip olacak, demir ve beton ile desteklenecek. Dış cephesi güneş panelleri ile kaplanacak. Kuleler, rüzgâr, güneş, termal enerjiler, biyokütle kazanları ve hidrojen yakıt hücreleri gibi yeşil enerji teknolojilerini kullanacak. Bu yönüyle belki de dünyanın en yeşil kulesi olacak.

2.Dubai’nin uçan taşıtları

Yenilikçi teknolojilerde rekorlar kırmak için hevesli kent Dubai, taşımacılığa odaklandı. En son Dünya Hükümet Zirvesinde, Emirate en yeni “Sürücüsüz Hava Aracı”nı tanıttı. Çin’de Ehang’ın geliştirdiği kendi kendini idare eden “gökyüzü otomobili”,yüzde 100 yeşil teknolojiye ve 2 saat içinde şarj edilebilen bir pile sahip. Dubai Yol ve Ulaşım Otoritesi, bu daha yeşil, daha güvenli ve daha akıllı teknolojiyi 2017 yaz başlarında hayata geçirmeyi planlıyor. Bu teknoloji, araba kirliliği ve trafik tıkanıklığının sonunu getirebilir mi? 3. Uçan taksiler Cenevre Moto Show fuarında, uçak şirketi Airbus ve otomobil tasarımcı şirket Italdesign “Pop.Up” adını verdikleri hem karada hem de havada giden bir modülü tanıttı. Araç bir kapsül formunda tasarlandı. Şasisi karbon fiberden mamul, dron benzeri bu araç, pil ile çalışıyor. Telefonlara yüklenen mobil uygulamayla çağrılacak bu taksilerin, yoğun trafiği bulunan metropol kentlerde trafik sorununa çözüm getirmesi bekleniyor. Bu fütüristik aracın hayata geçirilmesi için bir süre daha beklenmesi gerekecek ama kalabalık kentlerin karbon salımlarının düşürülmesinde önemli rol oynayacaklarına kesin gözüyle bakılıyor.

Haberin devamına buradan ulaşabilirsiniz

Genel için tıklayın