Gayrimenkul Türkiye

Yeşil binaların kısa, orta ve uzun vadelerde, hem yatırımcısına hem de kullanıcısına sağladığı faydalar ticari olarak da anlamlı. Bu faydaları ortaya çıkarak göstergelerin ve değerleme sistemlerinin yeniden tanımlanması gerekmektedir. Tüm dünyada ve özellikle gelişmiş ülkelerde son yıllarda artarak popüler hale gelen yeşil binaların gerek ekolojik ve sosyal anlamda, gerekse sağlık ve konfor anlamında insanların hayatına olan pozitif etkileri günümüzde herkes tarafından kabul edilmektedir. Fakat yeşil binaların ticari faydaları, maliyetleri ve ilgili gayrimenkule getirdiği katma değer konusunda özellikle finans ve gayrimenkul sektörlerinde netleşmemiş noktalar olduğu ortaya çıkmaktadır.

Bu yazıda yeşil ve sürdürülebilir uygulamaların ve dolayısıyla yeşil bina değerlendirme sistemlerinin ekolojik ve sosyal getirileri haricinde ekonomik ve ticari anlamda binalara katkılarını ve bunların mülk değerine (asset value) yansımalarını incelendi. Buna göre çıkan sonuçta, özetle yeşil binaların kısa, orta ve uzun vadelerde, hem yatırımcısına hem de kullanıcısına sağladığı faydaların ticari olarak da anlamlı olduğu söylenebilir. Sadece bu faydaları ortaya çıkarak göstergelerin ve değerleme sistemlerinin yeniden tanımlanması gerekmektedir.

Yapılan araştırmalar sürdürülebilirliğin sadece sosyal sorumluluk değil, aynı zamanda iyi bir iş modeli olabileceğini göstermekte. Yeşil binalar ve gayrimenkul varlık değeri Özellikle ABD, İngiltere ve Avustralya’da toplanan veriler ışığında sertifikalı yeşil binaların standart binalara oranla değerlerini arttıracak birçok özelliği istatistiki olarak tespit edilmiştir. Buna göre Energy Star, LEED , BREEAM ve GreenStar Sertifikalı binalarda yapılan piyasa araştırmalarında aşağıdaki özellikler ön plana çıkmıştır: 1. Daha yüksek kira/satış gelirleri Sertifikalı yeşil binalar üzerinde yapılan çoğu örnek vaka çalışmalarında bu binaların diğer binalara oranla daha yüksek gelir getirdiği tespit edilmiştir.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.

Genel için tıklayın