Gentleman Real Estate, Nisan 2017

İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk adımları atılıp dünyaya yayılan ‘Yeşil Binaların sayısı son yıllarda Türkiye’de de önemli ölçüde artmaya başladı. Yeşil Binaların önemini ve sunduğu avantajları Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı’ya sorduk…

Emre bey ilk olarak sizi biraz tanıyarak başlayalım? 
İnşaat yüksek Mühendisiyim. 2001 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, ABD’ye giderek yüksek lisansımı tamamladım. Sonrasında bir süre çalıştıktan sonra 2005 yılında Türkiye’ye döndüm. Çeşitli Gayrimenkul ve İnşaat projelerinde görev yaptıktan sonra 2008 yılında yine lise ve üniversiteden arkadaşlarımla Altensis firmasını kurduk. Hedefimiz özellikle yenilenebilir enerji ve yeşil bina proje yönetimi konusunda yurtdışında elde ettiğimiz tecrübeyi Türk Gayrimenkul Sektörüne getirmekti. O tarihten bu yana da özellikle gayrimenkulde sürdürülebilirlik alanında birçok konuda danışmanlık ve mühendislik hizmetleri veriyoruz.
Çevre dostu yeşil bina nedir? Bir binanın yeşil bina kabul edilebilmesi için olmazsa olmazlar nelerdir?
Yeşil binanın birçok tanımı var ama bence en iyi şu şekilde tanımlayabiliriz: Yeşil Binalar tasarımın, inşaatında ve işletmesinde, enerji, su ve hammaddeleri verimli kullanan, içinde yaşayan, çalışanlara sağlıklı ortamlar sunan yapılardır. Tabii bunları belli bir kalıba sokmak gerektiği için, yeşil binaları denetleyen ve yaptıkları uygulamaları tasdik eden uluslararası yeşil bina değerlendirme sistemleri (LEED, BREEAM gibi) var. O sebepten aslında yeşil binayı, bu uluslararası denetlme sistemleri altında denetlenmiş ve başarılı olarak sertifikasını
olacaktır.

Yeşil Binaların sağladığı avantajlar neler? 
Yeşil binalarda uygulanan strateji ve sistemler ile enerji verimliliği, su verimliliği, katı atıkların azaltılması, değerli hammadde kullanımının azaltılması, insan sağlığı ve konforunun arttırılması gibi birçok fayda hedeflenmektedir. Bu sayede binaların işletmek maliyetleri azalmakta, binanın varlık değeri artmakta, aynı zamanda sunduğu sağlıklı ve konforlu ortamlar, o binalarda yaşayan ve çalışanların yaşam kalitesini ve üretkenliğini artırmaktadır. Bunlarla ilgili özellikle ABD ve Avrupa da yapılmış birçok akademik çalışma ve yayın bulunmakta. Özellikle Dünya yeşil Binalar Konseyi (WGBC) bu konuda her sene raporlar yayınlamakta.

Enerji yeşil binalarda nasıl daha verimli kullanılıyor? 
Yeşil Binalarla ilgili en önemli konulardan biri enerjinin verimli kullanılmasıdır. Bir Yeşil binanın özellikleri sorulduğunda aslında akla gelen ilk şey verimlilik olacaktır. Binalar içinde yaşayanlara sağlıklı ve konforlu bir ortam sunmak adına birçok enerji tüketen sistem barındırırlar. Yine bu kapalı hacimlerin ısınması ve soğuması için ciddi anlamda enerji harcanmaktadır. Gayrimenkul sektörü, sanayi den sonra en çok enerji tüketen ikinci sektördür. (Yaklaşık %30). Binalarda enerji verimliliği adına yapılacak birçok strateji vardır. Bunlara örnek olarak yüksek performanslı ısı izolasyonu, enerji verimli cephe sistemleri ve camlar, yüksek LumenAvatt oranına sahip aydınlatma sistemleri, enerji verimliliği yüksek motorlar ve enerji verimli elektronik ev eşyaları sayılabilir.

Ne tür malzeme ve uygulamalarla binalar yeşil, çevreci ve tasarruflu hale gelir?
Yeşil bina sistemlerinde binaların, yerine, özelliğine ve büyüklüğüne göre değişen yüzlerce kriter vardır. Bu her bina projesine özgü olarak belirlenmektedir. Ama burada önce plana çıkan konular arasında yeşil alanların arttırılması, yağmur suyu ve gri su gibi alternatif uygulamalar, yenilebilir enerji sistemlerinden faydalanma, toplu taşımanın ve alternatif ulaşım sistemlerinin kullanımı, tasarımın ve sistem seçiminin enerji verimliliğinin arttırılması yönünde yapılması, armatür seçimleri, bina iç hava kalitesinin arttırılması gibi çok çeşidi başlıklar sayılabilir.

Yeşil olmayan binalar da tadilat sürecinden geçirilerek bu sertifikaya kavuşturulabiliyor mu? 

Yeni projeler haricinde varolan binalarda sahip oldukları özelliklere göre belli tadilatlar sonucunda yeşil bina sertifikası alabilir. Bu tip binaları değerlendirmede kullanılan faktörler, yeni yapılan binalara göre çok farklıdır. Daha çok bakım, onarım, ve işletmede kullanılan prosedürler ve tercih edilen malzemeler ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda bina temizliğinde kullanılan malzeme ve ekipmanlar, satın alma prosedürleri, önleyici bakım ve onarım hizmetleri gibi konular incelenmektedir.

Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz.

Genel için tıklayın