Türkiye’nin Yeşil Bina Sertifikalı En Büyük Binası

THY – Teknik tarafından Sabiha Gökçen Havalimanı içerisinde inşa edilen Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi (HABOM) projesi, LEED Gold sertifikasına sahip bulunuyor. Yaklaşık 400.000 m2 kapalı alana sahip tesis, Türkiye’nin Yeşil Bina Sertifikalı en büyük binası…

İndergi, 20 Mart 2017

Tesis tasarımında ve inşaatında, inşaatın çevreye verdiği olumsuz etkiler en aza indirilmiştir. Projede kullanılan farklı stratejiler ve teknolojiler sayesinde standart binalara göre yüksek oranlarda enerji, su ve hammadde tasarrufu sağlanmıştır. Bu stratejilerden bazıları şöyledir; yağmur suyu gibi alternatif su kaynakları, yenilenebilir enerji sistemleri ve trijen gibi verimli sistemler kullanılmıştır.

Tipik enerji verimli bir binaya oranla yüzde 30 daha düşük enerji tüketim oranına sahip olacak şekilde tasarlanan, toprak kaynaklı ısı pompaları kullanılarak tesis ısıtma ve soğutmasına katkı sağlanan, ısıtma, soğutma ve enerji elde edebilmek için 6 bin kW kapasiteli trijenerasyon sistemi kullanılan, yağmur suları, evsel atık sular geri dönüştürülerek yüzde 40 su tasarrufu sağlayan bir proje olarak ön plana çıkıyor.

Yeşil bina süreçleri Altensis firması tarafından yönetilen binanın inşaatında kullanılan çoğu malzeme çevresel standartlara en uygun olanlardan tercih edilmiştir. Bina aynı zamanda Türkiye ve Dünyanın yeşil tesisler anlamında ön plana çıkan projelerinden biri olmuştur.

İnşaat süreçlerinde atıkların geri kazanımı gönderilmesi, iç mekan hava kalitesini arttırmak amaçlı havalandırma kanallarının tozdan koruyucu önlemler alınması gibi konulara azami önem gösterilmiştir. Yine iç mekanlarda kullanıcı sağlığı ve konforunu arttırmak için mahallere verilen taze hava miktarı uluslararası standartların üzerinde tutulmuş, VOC değeri düşük boya, yapıştırıcı, macun gibi kimyasallar kullanılmıştır.

Ayrıca LEED yeni bina değerlendirme sistemi  tarafından standartlarından 70 puan alan Habom tesisi, bina endüstrisi dönüşümünde sürdürülebilir dizaynın öncü örneklerinden biri olarak da addediliyor.

Genel için tıklayın