Habom, LEED Gold Sertifikasını Aldı

Türk Hava Yolları’nın (THY) hayata geçirdiği önemli projelerden biri olarak 201 4 yılında hizmete giren Habom Sabiha Gökçen Tesisleri, faaliyetinin ilk aylarında çevrecilik alanında önemli bir başarıya imza attı. Altensis rehberliğinde, dünyanın saygın yeşil bina sertifika sistemlerinden Leed Gold sertifikasını almaya hak kazanan Habom Sabiha Gökçen Tesisleri, böylece Türkiye’nin uçak bakım alanındaki ilk çevre dostu […]

Dünya İnşaat, Mart 2015

Türk Hava Yolları’nın (THY) hayata geçirdiği önemli projelerden biri olarak 201 4 yılında hizmete giren Habom Sabiha Gökçen Tesisleri, faaliyetinin ilk aylarında çevrecilik alanında önemli bir başarıya imza attı. Altensis rehberliğinde, dünyanın saygın yeşil bina sertifika sistemlerinden Leed Gold sertifikasını almaya hak kazanan Habom Sabiha Gökçen Tesisleri, böylece Türkiye’nin uçak bakım alanındaki ilk çevre dostu tesisi oldu. Yeşil bina sıfatını kazanan tesis aynı zamanda, 35 futbol sahası büyüklüğündeki kapalı alanıyla da Türkiye’nin sertifikalı büyük çevre dostu projelerinden biri olarak dikkat çekiyor.

 

Habom, THY Teknik AŞ’nin sektörel platformda teknik bakım / onarım kabiliyetini, kapasitesini arttırmak, havacılık alanında kapsamlı bir ekosistem yaratmak adına İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanında hizmet veriyor. Habom’un yeşil bina sürecine rehberlik eden Altensis’in Kurucu Ortaklarından Emre Ilıcalı, yeşil bina değerlendirme standartları doğrultusunda enerji verimliliği, ekolojik ürün kullanımı ve doğal yaşamın korunması çerçevesinde tasarlandığını söyledi. Ilıcalı, Habom’un yeşil bina özellikleri konusunda şu bilgileri verdi:

 

“Tesiste yağmur suları ve evsel atık sular geri dönüştürülerek yüzde 40 su tasarrufu sağlanmaktadır. 15 Watt’lık 100 bin aydınlatma ampülüne denk gelecek şekilde güneş enerjisi üreten bu tesiste, Türkiye’nin en yüksek kapasiteli toprak kaynaklı ısı pompaları kullanılmıştır. Habom tipik enerji verimli bir binaya göre yüzde 30 daha düşük enerji tüketim oranına sahiptir: Hibrit, elektrikli ve düşük emisyonlu araçlara ayrılacak özel park yerlerine sahip olan Habom’da kullanılan aydınlatma ve mekanik sistemlerde enerji verimliliği ön planda tutulmaktadır. Binada solar su ısıtma sistemleri ile sıcak su ihtiyacının enerji tüketimi en aza indirilmektedir. Binalarda her türlü sistemin enerji sarfiyatları enerji analizörleri ve bina otomasyon sistemi vasıtasıyla gözlemlenecektir. Bu sayede enerji verimliliği hedeflerinin ne ölçüde yakalandığı anında analiz edilebilecektir. Kullanılan inşaat malzemelerinin yerel olması ve en az yüzde 20 oranında geri dönüştürülmüş içeriğe sahip olmasına dikkat edilmiştir. Bina kullanıcılarının iç yaşam konforu ön planda bulundurulduğu için, bina içerisine verilen taze hava oranları Amerikan ASHRAE 62 .1 standardının en az yüzde 30 üzerinde tutulmaktadır.”

 

Ilıcalı, Habom projesinin, tasarımında ve inşaatında LEED kriterlerine uyum sağlayarak, inşaatın çevreye verdiği olumsuz etkilerini en aza indireceğini belirterek, “Projede kullanılan farklı stratejiler ve teknolojiler sayesinde standart binalara göre yüksek oranlarda enerji, su ve ham madde tasarrufu sağlayacaktır. Bunlara örnek olarak yağmur suyu ve gri suyun geri kazanımı, yenilenebilir enerji sistemleri, ısı pompası ve trijenerasyon gibi verimli alternatif enerji sistemleri gösterilebilir. Ayrıca binanın inşaatında kullanılan bazı malzemelerin çevresel standartlara en uygun olanları tercih edilmiştir. İnşaat süreçlerinde atıkların geri kazanımı, re kirliliğinin önlenmesi gibi konulara azami önem gösterilmiştir. Binanın tasarım sürecinden başlayarak son kullanıcıya teslimine kadar tüm süreçlerinde Leed sisteminin kurallarına uyulmasına dikkat edilmiş sonuçta yurt dışında ilgili kurumda yapılan değerlendirme sonucunda Altın (Gold) seviyesinde LEED sertifikasını almaya hak kazanmıştır” dedi.

Altensis'ten Haberler için tıklayın