Emin: Türkiye’nin Çevre Dostu Ekolojik Yönetmeliği Bile Yok

Haberin görseline ulaşmak için lütfen tıklayınız. Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi, 03.10.2014   Çevre bilincinin gelişmesi için yurt dışında hükümetler yeşil binalara büyük teşvikler verirken Türkiye’de bu alana herhangi bir destek sunulmuyor.   Çevre dostu bina değerlendirme sistemleri danışmanlığı ve denetlemesi yapan Altensis kurucu ortağı Serkan Emin, yeşil tadilat gören binalardan enerji tasarrufunda yüzde 20 ile yüzde 30 arasında […]

3 Ekim 2014
Haberin görseline ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi, 03.10.2014

 

Çevre bilincinin gelişmesi için yurt dışında hükümetler yeşil binalara büyük teşvikler verirken Türkiye’de bu alana herhangi bir destek sunulmuyor.

 

Çevre dostu bina değerlendirme sistemleri danışmanlığı ve denetlemesi yapan Altensis kurucu ortağı Serkan Emin, yeşil tadilat gören binalardan enerji tasarrufunda yüzde 20 ile yüzde 30 arasında verim alınabileceği uyarısında bulundu. Türkiye’de çevre bilincinin olgunluk seviyesine ulaşmadığına işaret eden Emin’in yeşil binalarla ilgili açıklamaları şöyle:

 

• Çevre dostu ekolojik yapı malzemeleri konusunda henüz bir standart veya yönetmeliğimiz maalesef yok. Konu hakkındaki bilgi ve bilinç seviyesi de hem malzeme üreticisi hem alıcısı ve kullanıcısı hem de kamu tarafında düşük.

 

• Yeni yapılacak binaların yüzde 3-15’i oranında gerçekleştirilecek harcamayla eski binalarda yeşil tadilat yapılabilir.Üstelik yeşil tadilat görmüş binaların bir kısmı yeni bina olarak kabul görüyor ve yatırımcısına satış ve kiralamada avantaj sağlıyor.

 

• Sırf kentsel dönüşümün yeşil kriterlere göre yapılması bile 2023’e kadar 30 milyar dolar tasarruf sağlar, buda ülkenin cari açığını önemli oranda iyileştirir.

 

• Binalarda sadece ısıtma verimliliğini artırmak suretiyle bile enerji tasarrufunda yüzde 25’lik iyileşme sağlanabilir. Bu oranla bile Türkiye’nin enerji konusunda çevre dostu binalar sayesinde 5-6 milyar dolarlık tasarruf olabilir. Tüm yeşil bina kriterleri uygulandığında binalarda enerji tasarruf oranı yüzde 50’lere ulaşabilir.

 

Altensis'ten Haberler için tıklayın