Konutunuzu Yıkmadan Çevre Dostu Yapmanız Mümkün!

Haberin görseline ulaşmak için lütfen tıklayınız. Kaynak: emlakjet.com, 24.09.2014   Bu yıl 22-26 Eylül 2014 tarihleri arasında kutlanmakta olan Yeşil Binalar Haftası’nda yeşil tadilat konusu da dünya çevre gündemine yerleşti. Sadece yeni yapılmakta olan projelerde değil, içinde yaşamın olduğu binaları da çevre dostu yapmak mümkün. Altensis Kurucu Ortağı Serkan Emin, binayı yıkmadan yapılacak yeşil tadilatla binalardan enerji […]

24 Eylül 2014
Haberin görseline ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Kaynak: emlakjet.com, 24.09.2014

 

Bu yıl 22-26 Eylül 2014 tarihleri arasında kutlanmakta olan Yeşil Binalar Haftası’nda yeşil tadilat konusu da dünya çevre gündemine yerleşti. Sadece yeni yapılmakta olan projelerde değil, içinde yaşamın olduğu binaları da çevre dostu yapmak mümkün. Altensis Kurucu Ortağı Serkan Emin, binayı yıkmadan yapılacak yeşil tadilatla binalardan enerji tasarrufunda yüzde 20-30 arasında verim alınabileceğini söyledi.

 

Dünya bu yıl bir kez daha Yeşil Binalar Haftası’nı kutluyor. 22-26 Eylül 2014 tarihleri arasında kutlanan Yeşil Binalar Haftasının amacı, küresel iklim değişiklikleri ve azalan enerji kaynaklarına karşı çevre dostu yeşil bina anlayışının yaygınlaştırılması. Bu yılki tartışmalarda yeşil kriterlerin, inşası devam eden yeni projeler kadar, yaşamın başladığı mevcut binalarda da uygulanmasının öneminden bahsediliyor. Altensis Kurucu Ortağı Serkan Emin, yeşil tadilat gören binalardan enerji tasarrufunda yüzde 20 ile yüzde 30 arasında verim alınabileceği uyarısında bulunuyor.

 

Küresel ısınma, susuzluk, çevre kirliliği ve doğal kaynakların hızla tüketilmesinin yapı sektöründe çevre dostu binaların üretilmesini kaçınılmaz olarak gündeme getirdiğini anlatan Altensis Kurucu Ortağı Serkan Emin, belli standartlarla sertifikalandırılan yeşil binaların yapı sektöründe daha değerli, doğaya saygılı, ekolojik konforlu, enerji tüketimini azaltan binalar olarak yeni bir yönelim ve sektör ortaya çıkardığını vurguladı.

 

Isıtma verimliliği ile yüzde 25’lik tasarruf

Binalarda sadece ısıtma verimliliğini artırmak suretiyle bile enerji tasarrufunda yüzde 25’lik iyileşme sağlanabildiğini anlatan Serkan Emin, bu oranla bile Türkiye’nin enerji konusunda çevre dostu binalar sayesinde 5-6 milyar dolarlık tasarruf sağlayabileceğine dikkat çekti. Emin, tüm yeşil bina kriterleri uygulandığında binalarda enerji tasarruf oranının yüzde 50’lere ulaşabildiğini de anımsattı.  Yeni yapılacak veya yapılmakta olan markalı gayrimenkul projeleri kadar, kentsel dönüşümle eski konutların yıkılarak yerine yapılacak konutlarda da yeşil bina kriterlerinin uygulanmasının önemine dikkat çeken Serkan Emin, “Sırf kentsel dönüşümün yeşil kriterlere göre yapılması bile 2023 yılına kadar 30 milyar dolar tasarruf sağlar, bu da ülkenin cari açığını önemli oranda iyileştirir”dedi.

 

Tadilat gören bina yeşil bina kabul ediliyor

Serkan Emin, bu yılki Yeşil Binalar Haftası’nın gündeminde olan Green Retrofitting (Yeşil Tadilat) konusuna da değinerek, bugün artık gelişmiş ülkelerin bir kısmında yeşil tadilat projelerinin sayısının yeni bina projelerini yaklaşmış durumda olduğunu söyledi. Serkan Emin “Yeni yapılacak binaların yüzde 3-15’i oranında gerçekleştirilecek harcamayla eski binalarda yeşil tadilat yapılabilir. Yeşil tadilat gören binalardan enerji tasarrufunda yüzde 20-30 arasında verim almak da mümkün hale geliyor. Üstelik yeşil tadilat görmüş binaların bir kısmı, yeni bina olarak kabul görüyor ve yatırımcısına satış ve kiralamada avantaj sağlıyor” yorumunu yaptı. Altensis Kurucu Ortağı Serkan Emin, konuya ilişkin şu uyarıda da bulundu:

 

“Mevcut binayı yıkmadan da çevre dostu yeşil binaya uygun hale getirmek mümkün.  Ancak bu noktada, mevcut binada özellikle ofislerde kat yüksekliklerinin, modern mekanik ya da elektrik sistemlere izin veren bir yapısının olması ve ülkemiz için çok önemli olan deprem şartnamesini sağlaması gerekiyor.”

 

Dünyanın zamanı daralıyor

Altensis olarak Yeşil Bina Haftası’nda da sürdürdükleri kamuoyunu bilgilendirici etkinliklerle çevre bilincinin yaygınlaşmasına destek olduklarını belirten Serkan Emin, bu amaçla konuya medyanın ve sektörün dikkatini çekmek için kum saati hatırlatmasında bulunduklarını belirtti. Emin “Zaman giderek daralıyor, kum saatindeki gibi zamanı geriye döndürmek mümkün değil. Ama kalan zamanı çevresel şartları düşünen yatırımlar yaparak daha iyi kullanmak mümkün” dedi.

Altensis'ten Haberler için tıklayın