Dünya Kupası’nın ev sahibinden örnek çevreci anlayış

Dünyada çevre dostu yapılaşma için iyi bir tanıtım sayılabilecek uygulamayla Brezilya’da dünya kupası maçlarının oynandığı 6 stadyum, yeşil bina sertifikasına sahip. Altensis ortağı Ilıcalı, işlevi gereği yoğun enerji ve su kullanan bu mekanların çevreye olan zararlarının yeşil bina kapsamında alınan önlemler sayesinde azaltıldığına dikkat çekiyor. Amerikan Yeşil Binalar Derneği’nden yapılan açıklamaya göre  Brezilya’da 2014 Dünya […]

24 Haziran 2014

Dünyada çevre dostu yapılaşma için iyi bir tanıtım sayılabilecek uygulamayla Brezilya’da dünya kupası maçlarının oynandığı 6 stadyum, yeşil bina sertifikasına sahip. Altensis ortağı Ilıcalı, işlevi gereği yoğun enerji ve su kullanan bu mekanların çevreye olan zararlarının yeşil bina kapsamında alınan önlemler sayesinde azaltıldığına dikkat çekiyor.

Amerikan Yeşil Binalar Derneği’nden yapılan açıklamaya göre  Brezilya’da 2014 Dünya Kupası maçlarının oynandığı stadyumların 6 tanesi, çevre dostu LEED yeşil bina sertifikasına sahip.

Bunlardan en ünlüsü 1950 yılında yapılan ve dünyanın en büyük stadyumlarından birisi olan MARACANA. LEED Silver sertifikasına sahip dünyaca ünlü Stadyum, RİO 2016 Olimpiyatları sırasında da kullanılacak.

Maracana ve diğer stadyumlarda; su verimliliği, katı atıkların azaltılması, geri dönüştürülebilir içeriğe sahip malzemeler, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı gibi çevre dostu stratejiler kullanılmış. Bu sayede yoğun enerji ve su kullanan bu mekanların çevreye olan etkileri belli kademelerde azaltılmış.

Bu tür popüler yapıların yeşil bina hareketi için çok önemli olduğunu belirten Altensis Ortağı Emre Ilıcalı konuya ilişkin şunları söyledi:

Çevre Dostu Yapılaşma İçin İyi Bir Tanıtım

“Belirttiğimiz enerji verimliliği, su verimliliği, kaynak optimizasyonu gibi faydaların ötesinde bu stadyumlar, yeşil bina ve sürdürülebilirlik konseptinin her tür yapı da uygulanabileceğine dair önemli bir gösterge olarak tüm dünya kamuoyuna sunulmaktadır. Tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu bu yapılar çevre dostu yapılaşma için iyi bir tanıtım aracı olmuştur.
Ülkemizde de sporun popülerliği düşünüldüğünde yeni yapılacak spor tesislerinin yeşil bina konseptine uygun olarak tasarlanması ve inşa edilmesi, hem kullanıcıları açısından, hem de bu konudaki farkındalığın artırılması adına önemlidir. Ülkemizde her geçen sene sayısı artan modern spor tesislerinde mutlaka sürdürülebilirlik konsepti de uygulanmalı ve bu çalışmalar kuvvetli bir şekilde topluma anlatılmalıdır. Ayrıca eski tesislerin de yenilenmesi sırasında yine yeşil bina kuralları uygulanarak daha verimli ve sağlıklı mahaller haline getirilmelidir. Biz de Altensis olarak bu konuda birkaç projede çalışıyoruz fakat bu konunun potansiyeli ülkemizde çok daha yüksek olduğu için, bu sayının daha da artması gerektiğini düşünüyoruz. “
Türkiye’de henüz yeşil bina sertifikasına sahip stadyum bulunmuyor. Ancak bir kaç stadyumda sertifika alınması konusunda çalışmalar sürdürülüyor.

 

Kaynak: Fanatik, 24.06.2014 ; Milliyet , 24.06.2014

Altensis'ten Haberler için tıklayın