Yeşil bina’da çalışan istifayı düşünmüyor!

Altensis Danışmanlık yetkilisi Emin, ‘Türkiye’de kendi enerjisini üreten 69 bina var. Son dönemdeki çabalar umut verici. Ama hâlâ dünyanın gerisindeyiz’ dedi. Küresel ısınma ve nüfusla birlikte artan enerji ihtiyacı son yıllarda ‘Yeşil Bina’ kavramının inşaat sektörüne girmesini sağladı. ‘Yeşil bina’lar, güneş enerjisinden elektrik üretimini, atıkların toplanıp ayrıştırılmasını, daha az çöp oluşmasını ve su ile elektriğin […]

14 Haziran 2014

Altensis Danışmanlık yetkilisi Emin, ‘Türkiye’de kendi enerjisini üreten 69 bina var. Son dönemdeki çabalar umut verici. Ama hâlâ dünyanın gerisindeyiz’ dedi.

Küresel ısınma ve nüfusla birlikte artan enerji ihtiyacı son yıllarda ‘Yeşil Bina’ kavramının inşaat sektörüne girmesini sağladı. ‘Yeşil bina’lar, güneş enerjisinden elektrik üretimini, atıkların toplanıp ayrıştırılmasını, daha az çöp oluşmasını ve su ile elektriğin daha az tüketilmesini sağlıyor.

‘En büyük sebep iş gücü’

Yerküreye en az zararı veren binaların ‘yeşil bina’lar olduğunu söyleyen Altensis Danışmanlık yetkilisi Serkan Emin, gelişen inşaat teknolojileriyle birlikte yeşil bina yapım maliyetlerinin de düştüğünü belirtti. Türkiye’de dünyanın en büyük yeşil bina sertifikaları olan LEED ile BREEAM onaylı 69 bina bulunduğunu kaydeden Emin, “Bu binaların 48’i İstanbul’da. Çoğunluğun İstanbul’da olmasının en büyük sebebi şehrin nüfusu ve iş gücü. Çünkü yeşil bina sertifikasına daha çok işyerleri ihtiyaç duyuyor. Yeni yapılan ya da yapımı devam eden 200’e yakın binanın 2 yılda bu sertifikaları elde edeceğini düşünüyoruz. Çabalar umut verici. Yine de Avrupa’dan veABD’den çok daha gerideyiz” dedi.

Toplu ulaşımı özendiriyor
İnşaatı devam eden bazı binaların, konut, AVM ve Hastane gibi amaçlarla da kullanılacağını söyleyen Emin, “Türkiye gibi kentsel dönüşüm sürecinde olan ve yapı sektörü büyüyen bir ülke için hâlâ  düşük seviyedeyiz. Bu anlamda, kamunun da yönlendirici ve destekleyici olması gerekmekte. Yeşil bina, çevre dostu bina demek” dedi.
‘Yeşil bina’ya ilişkin ABD ve Avrupa ülkelerinde yapılan araştırmalara göre, bu tip binalarda çalışanların performansları da artıyor. Çalışanların daha mutlu ve verimli olduğu yeşil binalarda istifa oranlarının daha az olduğu tespit edildi.

Kaynak: Milliyet , 14.06.2014

Altensis'ten Haberler için tıklayın