3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde Altensis Karbon Nötr Sponsoru oldu

İstanbul’da 20 – 21 Şubat 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen 3.Uluslararası Yeşil Binalar  Zirvesi’nin doğaya etkilerini kısmen azaltmak ve küresel iklim değişikliği ile mücadeleye destek vermek amacıyla Kyoto Protokolü Esneklik Mekanizmaları – Gönüllü Karbon Piyasaları aracılığı ile etkinlik ilişkili aktiviteler sonucu sebep olunan sera gazı salımları sıfırlandı. Mevcut literatürde etkinlik sera gazı salımları ölçümü için örnek çalışmalar bulunmasına […]

17 Mart 2014

İstanbul’da 20 – 21 Şubat 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilen 3.Uluslararası Yeşil Binalar  Zirvesi’nin doğaya etkilerini kısmen azaltmak ve küresel iklim değişikliği ile mücadeleye destek vermek amacıyla Kyoto Protokolü Esneklik Mekanizmaları – Gönüllü Karbon Piyasaları aracılığı ile etkinlik ilişkili aktiviteler sonucu sebep olunan sera gazı salımları sıfırlandı.

Mevcut literatürde etkinlik sera gazı salımları ölçümü için örnek çalışmalar bulunmasına rağmen henüz uluslararası olarak kabul görmüş bir metodoloji bulunmaması sebebiyle etkinlik kapsamında gerçekleştirilen direk ve birincil seviye ilişkili aktiviteleri  yapılan çalışma kapsamında değerlendirilmiş ve bu aktiviteler sonucunda sebep olunan sera gazı salımları yapılan kabuller çerçevesinde hesaplanmıştır.

Etkinlik direk ve birincil seviye ilişkili aktivitelerin kapsamı:

  • Etkinlik planlama / ön-hazırlık aktiviteleri,
  • Etkinlik genel organizasyon aktiviteleri,
  • Etkinlik enerji tüketimi,
  • Etkinlik katılımcıları konaklama ve ulaşımı,
  • Etkinlik yemek & ikram servisi,
  • Etkinlik basılı malzeme & promosyon malzemeleri üretimi,
  • Etkinlik katı atıkları bertarafı,

olarak tanımlanmıştır.

Altensis tarafından gerçekleştirilen çalışma sonucunda 3. Yeşil Binalar Zirvesi etkinlik karbon salımları hammadde ve doğal kaynak kullanımı sonucu atmosfere salınan sera gazı miktarı yapılan kabuller ve toplanan veriler neticesinde hasassiyet kriterleri de göz önüne alınarak yaklaşık olarak 150 ton   karbondioksit eşdeğeri (CO2e) cinsinden bulunmuştur.

Etkinlik aktiviteleri ilişkili hesaplanan 150 ton karbondioksit eşdeğeri uluslararası olarak kabul görmüş sertifikalı karbon kredileri satın alımı ve emekliye ayrılması ile zirvenin karbon sıfırlaması gerçekleştirilmiştir. Uluslararası sertifikalı ve Gold Standard onaylı 150 ton CO2e gönüllü karbon kredisi (VER) Gold Standard sistemi aracılığıyla sürdürülebilirlik sertifikasyon onayı tamamlanmış Rüzgar Enerji Santrali projesi üzerinden satın alınmıştır. Seçilen yenilenebilir enerji kaynağı projesi Türkiye içerisinden seçilerek yapılan satın alma ile çalışmanın yan çıktıları olarak yerel ekonomiye ve karbon piyasalarına destek vermesi amaçlanmıştır. 

Karbon kredileri dengeleme işlemi sürdürülebilirlik ana kriterleri arasında olan şeffaflık ve izlenebilirlik prensipleri gereği kamuoyuna açık olarak gerçekleştirilmiştir. Gold Standard sertifikalı karbon kredileri resmi aracı websitesi Markit – Registry Public View (Markit Halka Açık Kayıtlı Proje Arayüzü) bölümü altında etkinlik kimliği ve dengelenen karbondioksit eşdeğer miktarı ilan edilerek paylaşılmıştır ve “https://products.markit.com” adresinden ulaşabilir.

Altensis 3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nde Zirve Karbon Sayacı standı ile katılımcıları yapılan çalışma ile ilgili görsel olarak bilgilendirdi.

 

Zirve_1_REV__

 

20140221_115837

3. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi karbon sıfırlama çalışmasının iklim değişikliği ile mücadeleye katkısının yanı sıra farkındalık yaratmadaki rolüyle ülkemizde gerçekleştirilen diğer uluslararası tanınırlığa sahip etkinliklere de örnek olmasını dileriz.

Yeşil binalar zirvesi ilgili diğer haberlere ulaşmak için tıklayınız.

 

Altensis'ten Haberler için tıklayın