Enerjinin çözümü yeşil binalarda

Türkiye kış aylarında zirveye ulaşan enerji sıkıntısına çözüm arıyor. Bir yandan kuraklıkla barajların su seviyesinin düşmesi, bir yandan mevsimsel artan enerji talebi yüzünden Türkiye’de zaman zaman enerji kesintileri uygulanıyor. Ancak uzmanlar bu tür uygulamaların günü kurtarmaktan öteye gidemeyeceği uyarısında bulunarak, soruna gelecek dönemler adına kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini belirtiyor. ENERJİNİN % 40’I BİNALARA Yeşil binalar […]

28 Ocak 2014

Türkiye kış aylarında zirveye ulaşan enerji sıkıntısına çözüm arıyor. Bir yandan kuraklıkla barajların su seviyesinin düşmesi, bir yandan mevsimsel artan enerji talebi yüzünden Türkiye’de zaman zaman enerji kesintileri uygulanıyor. Ancak uzmanlar bu tür uygulamaların günü kurtarmaktan öteye gidemeyeceği uyarısında bulunarak, soruna gelecek dönemler adına kalıcı çözümler üretilmesi gerektiğini belirtiyor.

ENERJİNİN % 40’I BİNALARA

Yeşil binalar konusunda danışmanlık hizmeti veren Altensis Kurucu Ortağı ve Yeşil Bina Danışmanı Emre Ilıcalı, tüm dünyadaki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 40’ının binalarda gerçekleştiğini, bu açıdan enerji verimliliği ve tasarrufu üzerine dayalı çevre dostu binaların önem taşıdığını söyledi.

Emre Ilıcalı, “Aslında Yeşil Binaların özünde en ucuz enerji, geri kazanılan enerjidir düşüncesi yatıyor. Bu noktada hedef sadece enerji tasarrufu değil; enerji verimliliği yani aynı konfor şartlarını sağlarken, kullanılan enerjiyi artırmamak olarak belirleniyor. Bu sayede olası enerji kesintilerinin azaltılması yönünde ciddi rol oynayabiliyor” dedi. Ilıcalı, söz konusu yeşil binaların üç ayrı açıdan enerji piyasası konusunda düzenleyici yanı bulunduğuna dikkat çekti. Emre Ilıcalı “Çevre dostu binalarda enerji etkin tasarım ve sistemlerle enerji talep yönü kontrol altına alınabiliyor. Yine yenilenebilir enerji sistemlerine yer vererek kendi enerjisini üreten binalar haline geliyor. Ölçemiyorsan yönetemezsin mantığından yola çıkarak, yeşil binalarda en çok aranan özelliklerden biri enerji tüketen ve üreten sistemler mümkün olduğunca ayrı ayrı takip ediliyor. Böylece olası verimsizlik durumları anında tespit edilebiliyor” dedi.

30 MİLYARLIK TASARRUF

Yeşil binaya yapılacak yatırımla kullanılan enerjinin daha az tüketilmesinin sağlanacağını dile getiren Emre Ilıcalı, enerji arz güvenliğinin sağlanması, cari açıktaki en belirleyici faktör olan enerji ithalatının azaltılması gibi sosyal ve ekonomik faydalar sağlanacağını da açıkladı. Ilıcalı bu anlamda özellikle kentsel dönüşüm sürecinde yeşil binalara verilen ağırlığa göre 30 milyar dolara varan bir tasarruf hedeflenebileceğini ifade etti.

KYOTO’YA DESTEK OLUR

Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı, “Ayrıca son aylarda sık sık rastlanan doğalgaz talebinin artması nedeniyle gerçekleşen kesintilerin de önüne geçilecek, enerji talebi belli bir düzene girecek, kullanılacak rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile düşük karbon emisyonlu enerji şebekeye yük getirmeden üretilecektir. Ülkemizin Kyoto ve Rio protokollerinde imzaladığı hedeflere ulaşması için karbon emisyonlarını azaltması gerekmektedir. Yapılacak yeşil binalar karbon emisyonlarını yüzde 30’a varan ölçüde azaltabilir” diye konuştu.

GOOGLE’I YEŞİLLENDİREN ŞİRKET

Altensis’in bugüne kadar yeşil bina sertifikası sahibi yaptığı binalar arasında Google’in Türkiye ofisinden Türkiye Futbol Federasyonu’nun Riva Tesislerine, Özyeğin Üniversitesi’nden Taysad fabrikasına kadar geniş yelpazedeki yapılar bulunuyor. Ağaoğlu Andromeda Gold, Akbatı AVM, Akasya Acıbadem, Migros Alaçatı mağazası, Özyeğin Üniversitesi Kampüsü, Gülnar Evleri, Tekfen Bomonti Apartmanları, Nida Kule Göztepe, Tekfen OZ Kağıthane Ofis, Soyak Merkez Binası, Turkish Engince CenterS. Gökçen Fabrika ve İdari Binası, Tepe Maltepe Narlife, Özdilek Levent, Nurol Tower Çağlayan, Nida Palladium Tower, Soyak Optimus ve Soho, Soyak Holding Merkez Binası, Soyak Siesta Blue ve Oxygen, Zorlu Levent gibi projeler çevre dostu bina yolculuğunda Altensis rehberliğinde hareket ettiler.

PARANIN KALBİ DE YEŞİL OLACAK

İstanbul’da 2016’da bitirilmesi hedeflenen Uluslararası Finans Merkezi projesinde hayata geçirilecek tüm inşaatlar çevre dostu olacak. İstanbul’u dünya arenasında üst sıralara taşıyacak olacak projedeki binalar, çevreci özelliklerini Leed Gold (altın) sertifikasıyla tescilliyor. Ziraat Bankası, Halk GYO, Vakıfbank, Ağaoğlu ve TAO Garimenkul’e ait ve 2 milyar dolarlık büyüklüğe sahip projelere çevre konusunda Altensis şirketi danışmanlık veriyor.

 

Haber görseline ulaşmak için lütfen tıklayınız.

Kaynak: Taraf Gazetesi,  28.01.2014

Altensis'ten Haberler için tıklayın