Enerji kimlik belgesiz konut satılamayacak

Türkiye’de artık binaların, ısıtma, soğutma, aydınlatma için ne kadar enerji tükettiğini gösteren kimlikleri zorunlu olacak. 2017 sonuna kadar enerji kimlik belgesi olmayan bina ve daireler satılamayacak. Kimlik belgesi olan ev daha yüksek fiyata satılırken, aidatı da düşecek. Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre, yeni yapılan ve mevcut binalarda enerji kimlik belgesi zorunlu olacak. Bu belgeye 2017 […]

3 Aralık 2013

Türkiye’de artık binaların, ısıtma, soğutma, aydınlatma için ne kadar enerji tükettiğini gösteren kimlikleri zorunlu olacak. 2017 sonuna kadar enerji kimlik belgesi olmayan bina ve daireler satılamayacak. Kimlik belgesi olan ev daha yüksek fiyata satılırken, aidatı da düşecek.

Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ne göre, yeni yapılan ve mevcut binalarda enerji kimlik belgesi zorunlu olacak. Bu belgeye 2017 yılı sonuna kadar sahip olmayan bina ve dairelerin alım-satım işleri zorlaşacak. Bu durum, binanın satış değerini de düşürecek. Altensis Enerji Yöneticisi Emre Ilıcalı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından BES Enerji firmalarının, enerji kimlik belgesi konusunda yetkilendirildiğini söyledi. Bakanlık tarafında artık, yeni binaların iskan alabilmesi için enerji kimlik belgesinin şart olduğunu, mevcut yapıların ise 2017 yılı sonuna kadar enerji kimlik belgelerini almaları gerektiğini bildirdi.

BİNALARA ENERJİ SINIFI

Enerji kimlik belgesi ile binaların ısıtma, soğutma ve aydınlanma için ne kadar enerji harcadığının görüleceğini, böylelikle bina içi ve dışından kaynaklanan enerji savurganlığının önüne geçileceğini belirten Ilıcalı, şöyle devam etti: ‘Beyaz eşyalarda görürsünüz, A’dan E’ye kadar enerji sınıfı vardır. Aynı şekilde binalar da A’dan G’ye kadar enerji sınıfı ile sınıflandırılacak. Bu kapsamda, binanın izolasyon değerleri, yapı sistemleri gibi bir takım değerleri hesaplanarak A’dan G’ye kadar performansı ölçülecek. Enerji verimliliği yönetmeliklerine tam uyan bir bina C alıyor. Mevcut binaların 2017 yılına kadar, yeni binaların da ruhsat aşamasında bunu alması gerekiyor.’

AİDATI DÜŞECEK

Bu belgeye sahip olan daire ve binaların satış değerinin yükseleceğini, ancak olmayan konutların ise değerinin düşeceğini ifade eden Ilıcalı, ‘Enerji performansı daha iyi olan konutun satış değeri daha yüksek olacak. Konut fiyatları da bu durumu etkileyecek. Ona göre aidatları da daha düşük olacak’ dedi.

7 milyon bina almak zorunda kalacak

Türkiye’de, bu belgeyi 2017 yılı sonuna kadar alması gereken ciddi bir yapı stoku olduğuna vurgu yapan Ilıcalı, yaklaşık 7 milyon binanın belge alması gerekeceğini, alım-satım yaparken enerji kimlik belgesinin isteneceğini kaydetti. Ilıcal, 2017 yılı sonuna kadar bu belgeye sahip olmayanlara cezai işlem uygulanacağını, ancak cezanın ne olacağının çıkartılacak yeni tebliğ ile netlik kazanacağını açıkladı.

Kaynak: Yeni Şafak – 03.12.2013

Altensis'ten Haberler için tıklayın