Altensis, Finans Merkezi’ni yeşil’lendirecek

Yeşil binalar konusunda Türkiye’deki inşaat firmalarına danışmanlık yapan Altensis, İstanbul Finans Merkezi’nde tasarımı devam eden tüm projelerde yeşil bina danışmanı oldu. 2016’da bitirilmesi hedeflenen Uluslar arası İstanbul Finans Merkezi projesinde hayata geçirilecek tüm inşaatların yeşil bina olması hedefleniyor. İFM projesi için hazırlanan master plan ve mühendislik raporunda, bölgede inşaat yapacak yatırımcıların en az LEED Gümüş […]

19 Ekim 2013

Yeşil binalar konusunda Türkiye’deki inşaat firmalarına danışmanlık yapan Altensis, İstanbul Finans Merkezi’nde tasarımı devam eden tüm projelerde yeşil bina danışmanı oldu.

2016’da bitirilmesi hedeflenen Uluslar arası İstanbul Finans Merkezi projesinde hayata geçirilecek tüm inşaatların yeşil bina olması hedefleniyor. İFM projesi için hazırlanan master plan ve mühendislik raporunda, bölgede inşaat yapacak yatırımcıların en az LEED Gümüş Sertifikası elde etmesi zorunlu hale getirildi. 2008 yılında kurulan ve sürdürülebililik yönetimi konusunda danışmanlık veren Altensis firması, İFM’deki tasarımı devam eden tüm projelerde yeşil bina danışmanlığı yapıyor. Altensis Kurucu Ortağı Emre Ilıcalı “Projelerde mühendislik ve mimarlık firmaları ile birlikte yeşil bina ve tasarım sürecini yönetiyoruz. Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank,  Tahincioğlu, Abdi İbrahim ve Mar Yapı’nın IFM Projesi’ne danışmanlık veriyoruz. Bu projelerin her birinin ortalama maliyeti 350-400 milyon USD seviyesinde olduğu düşünülürse, Altensis olarak sadece İFM’de 2 milyar USD’lik projenin yeşil bina danışmanlığını ve LEED sertifika süreci yönetimini üstlenmiş bulunuyoruz” dedi. İstanbul Finans Merkezi’nin tamamlandığında enerji tüketiminin en azı yüzde 1’i oranında yenilenebilir enerji kullanımına sahip olacağını belirten Ilıcalı, “ Merkezin inşaatında en az % 30 enerji ve su verimliliği, merkezi enerji merkezi ve biyoyakıt v.b. yenilenebilir enerji kaynaklarının  kullanımı, gri su ve yağmur sularının toplanarak yeniden değerlendirilmesi, yeşil alanların arttırılması, yerel ve adapte olmuş az su tüketen bitki seçimleri, geçirgen sert zemin kaplamaları, İnşaat kirliliğinin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması, atıkların geri kazanımı, sürdürülebilir malzeme kullanımı, uluslar arası standartlara uygun havalandırma sistemleri, günışığı strateji gibi  çevre dostu, kaynak verimliliği ve insan sağlığına yönelik stratejiler kullanılacaktır” dedi.

Yeşil binada çalışanların performansı yükseliyor!

Yeşil binaların yapılan araştırmalarda, sürdürülebilir olmayan binalara göre daha yüksek satış/kira geliri elde ettiklerini söyleyen Ilıcalı, “Bunun sebebi binaların işletme giderlerinin düşük olması, insan sağlığı ve konforuna yönelik yüksek performansları ve pazarlama avantajlarıdır.  Gelişmiş ülkelerde sertifikalı yeşil binalarda kira gelirlerinde ortalamada % 10 ila 20 arasında değişen oranlarda artışlar tespit edilmiştir. Satış bedellerinde ise ortalamada % 30 a varan artışlar  öngörülmektedir” dedi.  Yeşil binaların düşük işletme ve bakım giderleri olduğunu da söyleyen Ilıcalı, “Birçok yeni yapılan bina, açıldıktan sonra üzerinden seneler geçse de hala sistemsel birçok zorluk ve problemle boğuşmakta, kullanıcılarına sunmayı hedefledikleri konforlu ve huzurlu ortamı sağlayamamaktadır. Yeşil bina sistemleri bu sorunları daha planlama ve tasarım aşamasında ele alarak ileride oluşabilecek olası problemleri bugünden öngörerek problem ortaya çıkmadan engellemeyi hedefler” diye konuştu. Yeşil Binaların yaygın olduğu ülkelerde üzerinde çok sık durulan konulardan birisi de yeşil binaların işyeri performansına olan etkisi olduğunu söyleyen Ilıcalı, “Yapılan araştırmalar, ofislerde günışığı, taze hava oranları, zararlı kimyasal ve kirleticilerin kullanılmaması, manzara ve dış mekanlara ulaşım, termal konfor sistemleri gibi öğelerin bu binalarda çalışanların çalışma performanslarını arttırdığını, bina türüne göre performans kriterleri göz önüne alınarak göstermektedir. Ofis binalarında işyeri kaynaklı hastalıkların azaldığı, devamsızlığın ve işten ayrılmaların azaldığını, çalışma veriminin arttığını, hastanelerde kalma sürelerinin azaldığını, okullarda sınav sonuçlarının iyileştiği ve devamsızlıkların azaldığını gösteren birçok akademik ve sektörel çalışma ve rapor sonucu görülebilir”dedi.

Yeşil bina işe devamsızlığı yüzde 30 azaltıyor

ABD de ofis binalarında yapılan çalışmada birçok  firmanın eski binaları  ve yeni yeşil binaları  karşılaştırılmış, buna göre yeşil binaya geçen firmaların ekonomik faydalar haricinde işe devamsızlık oranlarında ila %30 arasında azalma, hasta çalışan oranlarında %20-%30 arasında azalma ve işten ayrılma oranlarında   azalma gibi çalışan performansına yönelik pozitif sonuçlar ortaya koyduğu tespit edilmiştir.

 

Kaynak: HT Emlak , 19.10.2013

 

Altensis'ten Haberler için tıklayın