SPK Yeşil Binaların Değerlemesini Yapacak

SPK Başkanı Vedat Akgiray, gayrimenkul değerleme uzmanlığına ek olarak, yeşil binalara da değerleme sertifikası verilmesini önümüzdeki haftalarda, aylarda bir düzenleme ile getirmek istediklerini açıkladı. SPK Başkanı Vedat Akgiray, gayrimenkul değerleme uzmanlığına ek olarak, yeşil binalara da değerleme sertifikası verilmesini önümüzdeki haftalarda, aylarda bir düzenleme ile getirmek istediklerini açıkladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, […]

20 Şubat 2012

SPK Başkanı Vedat Akgiray, gayrimenkul değerleme uzmanlığına ek olarak, yeşil binalara da değerleme sertifikası verilmesini önümüzdeki haftalarda, aylarda bir düzenleme ile getirmek istediklerini açıkladı.

SPK Başkanı Vedat Akgiray, gayrimenkul değerleme uzmanlığına ek olarak, yeşil binalara da değerleme sertifikası verilmesini önümüzdeki haftalarda, aylarda bir düzenleme ile getirmek istediklerini açıkladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, çevre dostu yeşil binalara destek olmak amacıyla, önümüzdeki haftalarda, aylarda yeni bir düzenleme ile gayrimenkul değerleme uzmanlığına ek olarak, yeşil binalara da değerleme sertifikası getireceklerini açıkladı.

Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nin açılışında konuşan Akgiray, sermaye piyasalarının, firmaların finansman bulmalarına yardımcı olan muhtelif araçlar olduğunu söyledi. Aşırı para kazanmanın veya vahşi kapitalizmin yol açtığı tahribatın, belki de döndürülemez hale geldiğine işaret eden Akgiray, “Çevreyi mahvedenlere sermaye bulmalarına yardımcı olan birçok kuruluştan birinin başkanı olarak, çevre konusunda sorumluluk hissediyorum” dedi. Piyasalarda değerli bir varlığın fiyatının daha yüksek olmasının beklendiğini ifade eden Akgiray, bu kapsamda çevre duyarlılığının da karlı bir iş olduğunu savundu.

Türkiye’nin enerji kaynaklarının yetersiz olduğunu ve ithal edilmesi gerektiğine vurgu yapan Akgiray, enerji ne kadar ucuz olursa, ekonomi açısından da o derece olumlu olduğunu, dolayısıyla enerji tasarrufu yapan her türlü yöntem ve uygulamanın, Türkiye için artı bir değer kazandırdığını kaydetti. Bu kapsamda Türkiye’nin, enerji fazlası olan ülkelere göre daha fazla duyarlılık göstermesi gerektiğinin altını çizen Akgiray, bunun hem insani, hem de ekonomik bir yaklaşım olduğunu vurguladı.

“TÜCCARLAR İÇİN BİLE KARLI OLACAK”-
Bu kapsamda yeşil binaların daha az enerji harcayan, çevreye daha az zarar veren yapılanmalar olduğunu söyleyen Akgiray, dolayısıyla yeşil binaların, yeşil olmayan binadan daha değerli olması gerektiğini belirterek, “Daha az enerji harcayan firmanın sahibi, daha çok pazar kazanacak demektir” dedi. Bu değeri de ortaya sermaye piyasasındaki fiyatlama mekanizmasının ortaya koyması gerektiğine işaret eden Akgiray, şunları söyledi:

“Birkaç gündür düşünüyorduk ve arkadaşlarımızla istişare ederek şöyle bir karar aldık. Bunu da önümüzdeki kısa vadede yürürlüğe koymak istiyoruz. SPK, değerleme uzmanlığı lisansı da veren bir kuruluş. Fakat herhangi bir gayrimenkulle, çevre dostu yeşil binanın değerlemesi arasında biraz yaklaşım farkı olması gerekir. Dolayısıyla önümüzdeki haftalarda, aylarda yeni bir düzenlemeyle bir katkımız olsun diye bu büyük insani çabaya, yeşil bina değerleme, gayrimenkul değerleme uzmanlığına bir ek getirip, iki seviyeli değerleme sertifikası verme mantığını getirmek istiyoruz. Bu eğer, layıkıyla becerilebilirse yeşil bina üretmek, o konuda fazla duyarlılığı olmayan tüccarlar için bile karlı bir iş olacak. Bu da bir sonuç. Bunu da kısmı bir müjde olarak söylemek istiyorum.”

“DÜNYA PLATFORMLARINDA, ÇEVREYE DUYARLILIĞI ANLATAN RAPORLAR DA İSTENMEYE BAŞLADI”-
Finansal raporlama konusuna da değinen Akgiray, son yaşanan krizin sadece finansal bilançoların, bir şirketi layıkıyla değerlendirmeye yetmediğini gösterdiğini belirtti. Bu kapsamda finansal raporların yanı sıra, sosyal sorumluluk ve çevreye duyarlılığını anlatan raporların da dünya platformlarında istenmeye başladığına işaret eden Akgiray, “Eminin ki çok yakın bir tarihte, sadece “sosyal duyarlılığı olan bir firma’ dedirtmekten öte, düzenleyici otoriteler belki bu tür raporlama yapmayı şart koşacaklar. Bu da finans piyasalarında düzenleyici otoritelerin belki de bu çok insanı çabaya bir katkısı olabilir diye düşünüyorum” dedi.

 

Kaynak: sondakika.com

Sektörden Haberler için tıklayın