İstanbul’a 1004 km’lik bisiklet yolu

Avrupa’da hem trafiği ve çevre kirliliğini azaltmaya, hem de turistlerin kullanımına yönelik olarak yaygınlaşan kiralık bisiklet uygulaması, İstanbul’da da başladı… İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki İSPARK, seçilen iki pilot bölge Sultanahmet ve Beyazıt’a kiralık bisikletler yerleştirdi. İSPARK yetkililerinin verdiği bilgiye göre, İBB de kentte bisiklet yolları yapılması için birkaç ay içinde ihaleye çıkacak. Bisikletli ve […]

21 Ağustos 2011

Avrupa’da hem trafiği ve çevre kirliliğini azaltmaya, hem de turistlerin kullanımına yönelik olarak yaygınlaşan kiralık bisiklet uygulaması, İstanbul’da da başladı…

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) iştiraki İSPARK, seçilen iki pilot bölge Sultanahmet ve Beyazıt’a kiralık bisikletler yerleştirdi. İSPARK yetkililerinin verdiği bilgiye göre, İBB de kentte bisiklet yolları yapılması için birkaç ay içinde ihaleye çıkacak. Bisikletli ve Yaya Ulaşım Sistemi kapsamında güzergâhlar seçen İBB, yapılan çalışmalar neticesinde, İstanbul’un neresinde bisiklet yolu olabileceğini saptadı.

İSPARK yetkilileri, öncelikli bölgelerin seçildiğini ve bisiklet yollarının yapımı için planlamaların başladığını bildirdi. İBB’nin 2008’de yaptığı planlamaya göre de, Anadolu yakasında 363, Avrupa yakasında 641 kilometre olmak üzere, İstanbul çapında toplam 1004 kilometre bisikletli ve yaya yolu yapılması öngörülüyor. Öncelikli güzergâhların 4 seviyeye ayrıldığı planlamada, ilk etapta, 1. ve 2. öncelikli güzergâhlar arasından yaklaşık 24 kilometre uzunluğundaki Bakırköy İDO İskelesi-Alibeyköy arası, yaklaşık 4.5 kilometre uzunluğundaki Eminönü- Beşiktaş Meydanı arası ve yaklaşık 32.5 kilometre uzunluğundaki Üsküdar- Kartal arası yolların imalatının yapılması düşünülüyor.

İlk Etapta Ücretsiz Kullanım
İSPARK yetkilileri, deneme amaçlı yola çıktıklarını belirterek, Türkiye’de ilk kez Kayseri’de başlayan kiralık bisiklet uygulamasının ilgi görmemesi sonucu kentten getirilen bisikletlerin İstanbul’da kullanıldığını ifade etti. Yetkililer 35-40 civarında bisikletin Sultanahmet ve Beyazıt merkezli olarak kiralanacağını, ilk aşamada ücret alınmayacağını söyledi. Takip eden dönemde ise yine ilk yarım saat ücretsiz olmak üzere, saati 1 ya da 2 liradan kiralama yapılması öngörülüyor. Günlük, haftalık ve aylık tarifeler ise henüz belirlenmedi.

Londa’da Türk Kökenli Başkan Uygulamayı Başlattı
* Kiralık bisiklet uygulamasının Avrupa’daki ticari boyutu o kadar büyüdü ki, önde gelen kentlerde bu hizmeti veren pek çok özel şirket kuruldu.
* Örneğin, hem bisikletin doğduğu yer olan hem de Bisiklet Turu ile ünlenen Fransa’da yalnız spor değil, ulaşım için de bu araç sıklıkla kullanılıyor. Başkent Paris’te bisiklet kiralamanın saatlik ücreti 1 Euro. Haftalık kiralamaya 5, yıllık abonmanlık için 29 Euro ödeniyor.
* Hollanda’nın başkenti Amsterdam da bisiklet gezileriyle ünlü. Amsterdam’da 2 saatlik bisiklet kiralama ücreti 4 Euro civarında. Günlük kiralama için 6.5, 6 gün için 27.25 Euro gerekiyor.
* Londra’da da 2010’da başlayan pilot uygulama ile kentin 400 ayrı noktasına 6 bin kadar kiralık bisiklet yerleştirildi. Kentte uygulamayı Türk kökenli Belediye Başkanı Boris Johnson başlattı. Londra’da günlük ücret 1, haftalık 5 ve yıllık 45 sterlin.
* İspanya’nın turistik merkezi Barselona’da belediye 2007’de kiralık bisiklet uygulaması başlatmış. Bugün pek çok özel şirket de kiralama yapıyor. Saatlik ücret 3 Euro civarında. Günlük ise 10 Euro’yu buluyor.
* Şehiriçi ulaşımda motor ve vespaların önemli yer tuttuğu İtalya’da bisiklet de yaygınlaşıyor. Başkent Roma’da 19 istasyonda 200 bisiklet ile 2008’da başlayan kiralamanın saatlik bedeli 1 Euro.

KAYNAK: HT EKONOMİ

 

Sektörden Haberler için tıklayın