2015’te Yeşil Otel Yatırımları Tavan Yapacak

Haberin görseline ulaşmak için lütfen tıklayınız. Kaynak: Hotel Dergisi, 01.12.2014 Yeşil Bina kavramı, turizm sektöründe de kazandırıyor. Çevre dostu otellerin artık turistler tarafından daha fazla tercih edilmesi nedeniyle tüm dünyada yeşil bina kriterlerine uygun tasarlanıp işletilen otellerin sayısı artış gösteriyor. ABD’nin önde gelen araştırma kuruluşu McGraw Hill’in raporuna göre; otel zincirlerinin sahip olduğu binaların % 50’sinden fazlası […]

1 December 2014
Haberin görseline ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Kaynak: Hotel Dergisi, 01.12.2014

Yeşil Bina kavramı, turizm sektöründe de kazandırıyor. Çevre dostu otellerin artık turistler tarafından daha fazla tercih edilmesi nedeniyle tüm dünyada yeşil bina kriterlerine uygun tasarlanıp işletilen otellerin sayısı artış gösteriyor. ABD’nin önde gelen araştırma kuruluşu McGraw Hill’in raporuna göre; otel zincirlerinin sahip olduğu binaların % 50’sinden fazlası yeşil sertifikalı olanların oranı 2011 yılında yüzde 28 seviyesindeydi. Ancak bu oran

2015 yılında yüzde 64’e ulaşacak. USA Today kaynaklı bir habere göre, Hilton, Marriott, Wyndham, Sheraton gibi dünyanın önde gelen otel zincirleri artık yeşil bina sertifikalı otellere sahip olmayı hedefliyor. Bu da konaklama sektörünü yeşil dönüşüm anlamında tetikliyor.

 

Tercih nedeni

Türkiye’de konutlar, ticari gayrimenkuller ve oteller konusunda yeşil bina danışmanlık hizmeti veren Altensis firmasının kurucu ortaklarından Emre Ilıcalı, dünyada 2015 yılında çevreci otel yatırımlarının tavan yapacağını söyledi. McGraw Hill raporunu değerlendiren Emre Ilıcalı, turistlerin ve küresel anlaşmalar yapan firmaların da yeşil otellere ilgisinin arttığını, yeşil otellerde doluluk oranları ve sirkülasyonun daha yüksek olduğunu ifade etti.

 

Çevre dostu otel sahiplerinin yüzde 83’ünün müşteri memnuniyetinde artış gözlediğini anlatan Emre Ilıcalı, turistlerin tercihinin yanı sıra yeşil bina kriterlerinin işletme ve operasyonel maliyetlerini düşürmesinin yeşil otel yatırımlarını tetiklediğini açıkladı.

 

Mülk değeri

Araştırmaya göre yeşil otel işletmecilerinin yüzde 50’sinin yıllık toplam operasyonel maliyetleri farklı oranlarda azalırken, yüzde 70’inin enerji maliyetleri yıllık ortalama yüzde 15 düştü . Yatırımcıların yüzde 70’inderı fazlası mülk değerinde ortalama yüzde 11, bina yatırım geri dönüşlerinde de ortalama yüzde 15 artış olduğunu aktardı.

 

Emre Ilıcalı “Bütün bu sonuçlar yeşil bina sistemlerinin talep ettiği enerji verimli uygulamalar, su verimliliği, atık yönetimi gibi uygulamaların bina işletme ve bakım maliyetlerine olan azaltıcı etkisi sonucu ortaya çıkıyor. Bu oranları daha da artırmak yine otel yatırımcısı ve işletmecisinin elinde” dedi.

Altensis'ten Haberler için tıklayın