Altensis’den EPD projelerinde inşaat malzemesi üreticilerine danışmanlık hizmeti

Altensis, EPD projelerinde inşaat malzemesi üreticilerine danışmanlık hizmeti sunuluyor. Veri toplama, yaşam döngüsü değerlendirmesi, sonuçların değerlendirmesi ve rapor hazırlanması, EPD dokümanının hazırlanması ve verifikasyon olarak tanımlanabilen EPD projesi aşamalarında Altensis tarafından verilen danışmanlık hizmeti kapsamında üretici tarafından toplanan veriler yardımıyla yaşam döngüsü değerlendirmesi yapılmakta, sonuçlar yorumlanarak rapor hazırlanmaktadır. Elde edilen sonuçlar ve üretim sürecine dair üretici […]

14 June 2013

Altensis, EPD projelerinde inşaat malzemesi üreticilerine danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Veri toplama, yaşam döngüsü değerlendirmesi, sonuçların değerlendirmesi ve rapor hazırlanması, EPD dokümanının hazırlanması ve verifikasyon olarak tanımlanabilen EPD projesi aşamalarında Altensis tarafından verilen danışmanlık hizmeti kapsamında üretici tarafından toplanan veriler yardımıyla yaşam döngüsü değerlendirmesi yapılmakta, sonuçlar yorumlanarak rapor hazırlanmaktadır. Elde edilen sonuçlar ve üretim sürecine dair üretici tarafından temin edilen metin kısımları ile birlikte EPD dokümanı hazırlanmaktadır. Rapor ve EPD dokümanının tamamlanmasını takiben verifikasyon aşaması ise yine Altensis tarafından tamamlanmaktadır.

İnşaat malzemelerinin etiketlenmesi tüm dünya çapında gün geçtikçe daha çok önem kazanmaktadır. Ürün etiketlemesiyle ilgili standartlar ISO 14020 serisi kapsamında tanımlanmıştır. Bu sistem incelendiğinde ürünler için üç tip çevresel etiket ile karşılaşılmaktadır. Mevcut durumda inşaat malzemeleri ile ilgili uygulama ise Tip III çevresel etiketler olan Çevresel Ürün Beyanı (EPD – Environmental Product Declaration) çerçevesinde gerçekleşmektedir. EPD’lerin hazırlanmasında ISO 14025 standardı ve harmonize Avrupa Standardı olan EN 15804 temel alınmaktadır.

EPD’ler her ürün grubu için belirlenmiş olan Ürün Sınıflandırma Kuralları’na (PCR – Product Categorization Rules) uygun şekilde hazırlanır. EPD çalışmalarında inşaat malzemelerinin Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA – Life Cycle Assessment) Ürün Sınıflandırma Kuralları kapsamında belirlenmiş olan fonksiyonel birim için yapılmaktadır. Bu çalışmanın sonucunda belirli etki kategorileri için ürünün çevresel performansı ortaya konmaktadır.

EPD çalışmalarının sayısındaki artışın sebepleri, Avrupa’daki yeni yasal düzenlemeler ve yeşil bina sistemlerinde puan kazanımına katkı sağlaması olarak gösterilebilir. Avrupa’da yürürlükte olan İnşaat Malzemeleri Direktifi’nin (CPD – Construction Product Directive) yerini İnşaat Malzemesi Yönetmeliği (CPR – Construction Product Regulation) almıştır. Bu yönetmeliğin geçiş süresi 1 Temmuz 2013 tarihinde dolmaktadır. CPR Temel İş Gereklilikleri kapsamında inşaat malzemelerinin sürdürülebilir olması gerekliliği ve bu gerekliliğin EPD’ler ile sağlanabileceği belirtilmektedir. Bu yasal düzenlemeler göz önüne alındığında, Avrupa ülkeleri arasında ticari bariyerlerin engellenmesi adına EPD’ler büyük önem taşımaktadır, aynı zamanda Avrupa ülkelerine ihracat yapan kuruluşlar için de EPD’ler çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu yasal düzenlemelerin yanısıra EPD’lerin LEED, BREEAM gibi yeşil bina sistemlerinde puan kazandırması da pazarlama açısından büyük önem taşımaktadır. Mevcut LEED v3 kapsamında pilot kredi (pilot credit 43) olarak ele alınmakta olan EPD’lerin yeni versiyon olan LEED v4’te malzeme ve kaynaklar bölümünde ana krediler (environmental product declarations, multi – attribute optimization) kapsamında ele alınacağı açıklanmıştır. BREEAM sisteminde ise mevcut durumda EPD’si olan ürünler malzemeler (MAT) bölümündeki bazı kredilerden puan kazanılmasını sağlamaktadır.

 

 

Altensis'ten Haberler için tıklayın