Yeşil Binalar ile 2.1 Milyar Dolar Enerji Tasarrufu Yapılabilir

Haberin görseline ulaşmak için lütfen tıklayınız. Kaynak: İnşaat & Yatırım, 01.01.2015 2008 yılında kurulan Altensis, çalıştığı projelere sürdürülebilirlik kriterlerini en mükemmel şekilde entegre edebilmek adına bünyesindeki uzmanlarla tam kapsamlı çözümler sunuyor. Bu konuyla ilgili hizmet veren Türkiye1de kurulmuş ilk firma olan Altensis, yurt içi ve yurt dışı tecrübesi ve verdiği hizmetlerin kapsamıyla sektörde farklılaşıyor. İnşaat sektörünün son […]

1 January 2015
Haberin görseline ulaşmak için lütfen tıklayınız.
Kaynak: İnşaat & Yatırım, 01.01.2015

2008 yılında kurulan Altensis, çalıştığı projelere sürdürülebilirlik kriterlerini en mükemmel şekilde entegre edebilmek adına bünyesindeki uzmanlarla tam kapsamlı çözümler sunuyor. Bu konuyla ilgili hizmet veren Türkiye1de kurulmuş ilk firma olan Altensis, yurt içi ve yurt dışı tecrübesi ve verdiği hizmetlerin kapsamıyla sektörde farklılaşıyor. İnşaat sektörünün son on yılını değerlendirdiğimizde 2013 yılında bir milyonun üzerinde konut satışları ile rekor kırıldı, bu büyümeyi hem küresel sistem ve devletler üstü kuruluşların empoze ettiği hem de ulusal düzeyde kendi bilincimiz ile ulaştığımız üzere sürdürülebilir kılmak gerekiyor diye sözlerine başlayan Altensis Kurucu Ortağı Serkan Emin: “Diğer yandan da, kentsel dönüşüm seferberliği bu anlamda çok ciddi fırsatlar barındırıyor. İnşaat sektöründeki sürdürülebilir büyümenin sağlanması birçok farklı etkene bağlı olmakla beraber, sürdürülebilir yeşil bina kavramının özellikle kentsel dönüşüm perspektifinde çok önemli bir fırsat sunduğunu belirtmek gerekiyor. Kamu tarafından paylaşılan bilgilere göre yaklaşık 7 milyon adet konutun kentsel dönüşüm kapsamına girdiği kabul ediliyor. Her sene yaklaşık 400 bin-500 bin adet konut üretim kapasitesi ile yaklaşık 15 yılda kentsel dönüşüm projesi büyük oranda gerçekleşebilir. Bu konutların yeşil bina olarak yapılması durumunda önümüzdeki 15 yıl içerisinde ortalama yıllık 2.1 milyar dolar/yıl enerji tasarrufu yapılabilir. Bu aynı zamanda her yıl 56 milyon adet ağaç dikimine denk düşmektedir. Bu senaryo, ülkemizin yapısal bir problemi olan cari açık ve enerji arz güvenliği hususlarının önemli oranda rahatlaması anlamına gelmektedir” dedi.

 

2014 yılının ilk çeyreğinde mahalli idareler seçimini geride bıraktık ve seçimlerle geçecek daha yaklaşık bir yıl var önümüzde diyen Serkan Emin: “Ülkemizin ekonomisi eskisi gibi seçimler ile birebir bağlantılı gitmese de yatırımcıların ajandasında hala bir oranda yer tuttuğu bilinen bir gerçek. Hızla değişen bir gündem var. Bu gündem zaman zaman kısmi oranda ekonomiyi de etkileyebiliyor. Bu yüzden, kısa vade için nasıl bir resim ortaya çıkacağına dair fikir belirtmek iddialı olur. Orta ve uzun vadede Türkiye’nin kentsel dönüşüm projesini devam ettirmesi ve bunu da sürdürülebilir büyüme stratejisi kapsamında yeşil binalar ve yeşil kentler yolu ile yapması durumunda pozitif beklentilere sahip olabiliriz. Bunun için kamunun ve sektörel derneklerin eşgüdümünde oluşturulacak sürdürülebilir büyüme stratejisi altında çıkarılacak kanun ve yönetmeliklerin önemli bir mihenk taşı olacağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

2014 yılını Altensis açısından da değerlendiren Emin: “Ekip olarak hem kişi sayısı hem de farklı disiplinler anlamında genişlediğimiz bir yıl oldu. Şu an, yeşil bina danışmanlığı anlamında Türkiye’deki en geniş ve tecrübeli kadroya sahibiz diyebiliriz. Türkiye’de sertifikalı yeşil binaların yaklaşık yüzde 60’ının danışmanlığını yapmış olmamız hem ekip tecrübesi hem de kurumsal know-how anlamında bizi çok farklı bir noktaya getirdi. Devam eden çok sayıdaki projemiz ile yeni döneme güvenle bakabiliyoruz. 2014 yılında 2013 yılındaki ivmemiz ile hareket etmesek de bunun sene içinde yaşadığımız seçim atmosferi belirsizliklerinden kaynaklandığını, şirketlerin bazı yatırım kararlarını geciktirmesinin etkisi olduğunu düşünüyoruz’’ diye sözlerini tamamladı.

Altensis'ten Haberler için tıklayın